Două zile de confruntări de idei şi emoţii la "Tinerii Dezbat" 2019 - FOTO

Două zile de confruntări de idei şi emoţii la "Tinerii Dezbat" 2019 - FOTO
Aproape 100 de liceeni din întreg judeţul şi-au demonstrat în acest sfârşit de săptămână calităţile de debateri în cadrul celei de-a III-a ediţii a olimpiadei naţionale "Tinerii dezbat". Găzduit şi în acest an de  Liceul de Artă "Ştefan Luchian", evenimentul aflat la faza judeţeană s-a bucurat de o prezenţă  şi mai numeroasă decât cea de anul trecut, adunând 30 de echipaje din Botoşani, Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Ştefăneşti, Şendriceni şi Todireni, şi cu mult mai numeroasă decât în alte judeţe.  În comparaţie, Iaşiul a avut în competiţia judeţeană doar 12 echipaje. 
 
Participanţii s-au înscris la cele două categorii, începători şi avansaţi, în funcţie de experienţa anterioară, pentru ca, timp de două zile, să  îmbrace, pe rând, rolurile de Guvern sau Opoziţie, dezbătând temele alese de Ministerul Educaţiei şi anunţate în urmă cu câteva zile. 
Debordând de informaţii, emoţii, dar mai ales de putere de convingere, tinerii au argumentat că, pentru progresul şcolar, ba competiţia, ba cooperarea este mai importantă, că imigranţii pot fi o soluţie, sau nu, pentru deficitul de forţă de muncă din România, că ar trebui, sau poate nu, sancţionaţi cetăţenii ce nu selectează deşeurile şi că votul obligatoriu ar întări, ori nu, democraţia românească.  Nu este deloc uşor să susţii un punct de vedere cu care poate nu eşti de acord, iar susţinerea să fie făcută cu o maximă persuasiune. Jocurile dezbaterilor au încins spiritele şi au aprins obrajii debaterilor, emoţiile crescând proporţional cu cât meciurile s-au apropiat de finale. Au fost acordate 10 premii individuale, câte cinci pentru fiecare categorie, alte 8 revenind echipajelor ce au răzbit din victorie în victorie până în cele patru finale mici şi mari. 
 
Specialiştii în psihologie şi pedagogie au explicat că dezbaterile dezvoltă în tineri spiritul critic,  îi conectează la realitatea multidimensională, îi învaţă să gândească şi să verbalizeze coerent, să fie cât mai lucizi, îi ajută să se maturizeze social şi emoţional, să se poată feri de prejudecăţi, îndoctrinări şi manipulări. Rezultate mai mult decât de dorit pentru orice tânăr, motiv din care olimpiada a vut cu fiecare an mai mare priză atât la profesori cât şi la elevi. Peste 34 de arbitri au evaluat prestaţiile competitorilor botoşăneni din acest an, dascălii predând diferite discipline: de la socio-umane la limba şi literatura română, franceză, biologie, profesori ce au înţeles cât de utilă poate fi dezbaterea inclusiv ca metodă de lucru în clasă.   

De organizarea olimpiadei s-au ocupat îndeaproape inspectorul şcolar Rodica Mighiu şi directorul de turneu Livia Petrune, Liceul de Artă asigurând infrastructura şi voluntarii de ajutor. 

„Tânăra” olimpiadă va fi evaluată ca impact în acest an, iar dacă ministeriabilii o vor considera de efect o vor păstra în familia competiţiilor oficiale ale şcolii româneşti actuale. În caz contrar aceasta va fi retrasă, variantă ce îi va întrista mult pe liceenii ce se pregătesc cu mare încântare şi pasiune pentru Debate-ul anual. Şi în această a III -a ediţie au câştigat toţi participanţii, însă premiul I, atât la avansaţi, cât şi la începători, a revenit liceenilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, cele şase fete urmând să reprezinte judeţul la faza naţională ce va avea loc în luna iulie la Piatra Neamţ.  Aveţi mai jos toţi premianţii de la „Tinerii Dezbat” 2019. 
 
CLASAMENT INDIVIDUAL ** ÎNCEPATORI
 
I - Creţu Ştefan, C. N. ”A. T. Laurian” Botoşani 
I - Grădinaru Irina Theodora, Liceul de Artă “Ş. Luchian” Botoşani 
III - Rotariu Anamaria, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă Săveni 
III - Nacu  Maria  Anastasia, Liceul de Artă “Ş. Luchian” Botoşani 
MENŢIUNE - Buliga Maria - Adelina, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoşani 
 
CLASAMENT INDIVIDUAL ** AVANSAŢI 
 
I - Budeanu-Mihalachi Sorina, C. N. ”A. T. Laurian” Botoşani 
II - Costiniuc Anamaria, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi 
III - Ghileschi Nadin Mihaela, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani 
MENŢIUNE, Ungureanu Eduard-Alexandru, C. N. ”A. T. Laurian” Botoşani 
MENŢIUNE, Gireadă D. Maria-Mirabela, Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani 
 
CLASAMENT ECHIPAJE ** AVANSAŢI

I - Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani 
II - Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani 
III - Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi 
MENŢIUNE - Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoșani 
 
CLASAMENT ECHIPAJE ** ÎNCEPĂTORI 

I - Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani 
II - Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoșani 
III - Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani 
MENŢIUNE - Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni 


 
 
(Comunicat de presa)
 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bătrână transportată la Iași în stare gravă, după un accident cumplit în gospodărie!

Joi, 20 Iunie 2019
820

Femeia în vârstă de 81 de ani, din Săveni, s-a ales cu arsuri grave la față, pe mâini și pe picioare, medicii luând decizia de a o transfera la un spital din Iași.Joi...

VIDEO - Se întâmplă în România: Cal găsit de poliție într-un apartament, la etajul 4!

Joi, 20 Iunie 2019
3200

Politistii locali din Satu Mare s-au confruntat cu un caz mai putin obisnuit in noaptea de miercuri spre joi. Agentii au trebuit sa intervina in cazul unui barbat care tinea un cal in apartament. ...

Sărbătoare amânată la Corni!

Joi, 20 Iunie 2019
570

Administraţia locală a decis amânarea festivităţiilor prilejuite de Zilele Satului Corni, programate iniţial pentru 23 iunie, la care erau invitaţi, printre alţii, Plăieşii, precum și ...