Cu cât vor crește salariile dascălilor. Sindicaliștii din Educație spun că nu este suficient

Cu cât vor crește salariile dascălilor. Sindicaliștii din Educație spun că nu este suficient

Începând cu anul 2019, profesorii vor primi mai mulți bani la salariu, însă, faţă de majoritatea ţărilor din Europa, vom rămâne tot la un nivel scăzut sub acest aspect. Mai mult, creșterea salariilor nu garantează și îmbunătățirea actului de educație. În plus, debutanții nu sunt deloc încurajați financiar.

Cea mai mare creştere a salariului brut va fi pentru profesorii universitari – 693 lei, ajungându-se la un salariu de 9.289 lei. În cazul asistenţilor universitari, creşterea va fi de 141 lei, aceștia urmând să primească  3.700 lei.
 
Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creştere de 343 lei, urmând să ia 4.477 lei.

Dascălii debutanţi vor beneficia de o creştere de numai 168 lei, ajungând la un salariu de 3.237 lei.

Ministrul promite însă că multe dintre aceste salarii vor continua să crească până în 2022.

„România a depăşit câteva ţări din estul Europei la nivelul de salarizare pentru profesori, însă faţă de majoritatea ţărilor din Europa suntem tot la un nivel scăzut. În Germania sau Luxemburg un profesor de liceu câştigă între 3.000 şi 7.000 de euro brut“, susține Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, citat de Adevărul.ro.

Cornelia Popa Stabri, de la același sindicat, afirmă că măririle de salarii pentru cadrele didactice nu sunt chiar atât de mari.

„Practic, vorbim de o mărire de 25% a salariului brut din totalul cuantumului promis de Ministerul Muncii până în 2022. Aşadar, nu este o noutate. De subliniat, însă, este că personalul didactic se află în continuare în ultima treime a funcţionarilor publici, cu un coeficient extrem de mic în grila salarizării. Or, asta nu arată decât faptul că în România profesorii nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare“, a explicat Cornelia Popa Stabri.

Reprezentanţii Societăţii Academice din România (SAR) susțin că mărirea salariilor nu este îndeajuns pentru a creşte calitatea procesului de învăţare, ci trebuie îmbunătăţită formarea continuă şi iniţială a profesorilor.

În luna septembrie, salariul mediu net din învățământ a fost de 2.731 de lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Suma înseamnă o creștere cu 3% față de luna august 2018, precum și o creștere cu 19,2% față de aceeași lună a anului trecut. Potrivit declarațiilor fostului ministru al Educației, Valentin Popa, făcute la începutul anului școlar, salariile din învățământ ar fi trebuit să crească, în medie cu 25%, informează G4Media.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD a votat pentru un candidat propriu la prezidențiale!

astăzi, 20:21
274

Partidul Social Democrat va avea candidat propriu la alegerile prezidențiale din noiembrie. Decizia a fost votată în Comitetul Executiv al partidului, luni după amiază, anunță presa centrală. ...

Tânăra electrocutată la Dorohoi a murit

astăzi, 18:16
1748

Tânăra electrocutată la Dorohoi a murit în spitalul din Iaşi, în ciuda tuturor eforturilor medicilor. În vârstă de 27 de ani, din localitatea Broscăuți, ac...

Bărbat găsit înecat în apele Prutului. NU este botoșăneanul dispărut duminică

astăzi, 17:56
411

Căutările bărbatului din comuna Păltiniș, dispărut duminică în Râul Prut, continuă. Astăzi, vin în sprijin scafandri de la ISU Neamț. În schimb, un alt bărb...