Cu cât vor crește salariile dascălilor. Sindicaliștii din Educație spun că nu este suficient

Cu cât vor crește salariile dascălilor. Sindicaliștii din Educație spun că nu este suficient

Începând cu anul 2019, profesorii vor primi mai mulți bani la salariu, însă, faţă de majoritatea ţărilor din Europa, vom rămâne tot la un nivel scăzut sub acest aspect. Mai mult, creșterea salariilor nu garantează și îmbunătățirea actului de educație. În plus, debutanții nu sunt deloc încurajați financiar.

Cea mai mare creştere a salariului brut va fi pentru profesorii universitari – 693 lei, ajungându-se la un salariu de 9.289 lei. În cazul asistenţilor universitari, creşterea va fi de 141 lei, aceștia urmând să primească  3.700 lei.
 
Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creştere de 343 lei, urmând să ia 4.477 lei.

Dascălii debutanţi vor beneficia de o creştere de numai 168 lei, ajungând la un salariu de 3.237 lei.

Ministrul promite însă că multe dintre aceste salarii vor continua să crească până în 2022.

„România a depăşit câteva ţări din estul Europei la nivelul de salarizare pentru profesori, însă faţă de majoritatea ţărilor din Europa suntem tot la un nivel scăzut. În Germania sau Luxemburg un profesor de liceu câştigă între 3.000 şi 7.000 de euro brut“, susține Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, citat de Adevărul.ro.

Cornelia Popa Stabri, de la același sindicat, afirmă că măririle de salarii pentru cadrele didactice nu sunt chiar atât de mari.

„Practic, vorbim de o mărire de 25% a salariului brut din totalul cuantumului promis de Ministerul Muncii până în 2022. Aşadar, nu este o noutate. De subliniat, însă, este că personalul didactic se află în continuare în ultima treime a funcţionarilor publici, cu un coeficient extrem de mic în grila salarizării. Or, asta nu arată decât faptul că în România profesorii nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare“, a explicat Cornelia Popa Stabri.

Reprezentanţii Societăţii Academice din România (SAR) susțin că mărirea salariilor nu este îndeajuns pentru a creşte calitatea procesului de învăţare, ci trebuie îmbunătăţită formarea continuă şi iniţială a profesorilor.

În luna septembrie, salariul mediu net din învățământ a fost de 2.731 de lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Suma înseamnă o creștere cu 3% față de luna august 2018, precum și o creștere cu 19,2% față de aceeași lună a anului trecut. Potrivit declarațiilor fostului ministru al Educației, Valentin Popa, făcute la începutul anului școlar, salariile din învățământ ar fi trebuit să crească, în medie cu 25%, informează G4Media.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incredibil! ANAF abrogă Declarația unică, la o săptămână de când a intrat în vigoare!

Miercuri, 23 Ianuarie 2019
158

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus în dezbatere publică, miercuri, un proiect de act normativ prin care abrogă un alt act normativ propriu care a intrat în vigoar...

Anchetă după o nuntă în penitenciar. O femeie psiholog s-a căsătorit cu "Crocodilu", din clanul Sportivilor - VIDEO

Miercuri, 23 Ianuarie 2019
1068

Administrația Penitenciarelor face anchetă internă după ce o femeie, angajată pe post de psiholog la Rahova, s-a căsătorit, săptămâna trecută, cu un deținut. Este vorba despre un memb...

Ordin de ministru: Elevii vor sta acasă și vineri!

Miercuri, 23 Ianuarie 2019
2727

Școlile vor fi închise și joi, când profesorii au zi liberă, conform legii (24 ianuarie). Decizia a fost luată miercuri, după ce specialiștii Institutului Național de Sănătate Pub...