Cine este Greva si ce vrea ea

Cine este Greva si ce vrea ea

Supla, cuceritoare, ispititoare. Raspund bine la semnele ei languroase salariatii de serviciu si Serviciile Secrete de Sindicat. Da bine sa injuri guvernul daca altfel nu iti da mana sa o faci. Greva te scuteste de nervi, stres, program si alte neplaceri ale statutului de bugetar.

Sindicalistul anului 2008 este, din pacate, un numar in masa nationala a oamenilor muncii. Liderii de sindicat au devenit, din aceasta cauza, o cu totul alta specie.

Liderul de sindicat a devenit o profesie la stat. Sarcina de serviciu: grevele preelectorale. Nu minimalizam rolul si rostul activitatii sindicale, dar de aici si pana la umilinta crunta la care asista romanii, in speta botosanenii care nu au fericirea de a fi bugetari, in perioadele propice unor asemenea constrangeri nu le confera decat sentimentul excluderii pe criterii sociale si profesionale dintr-un stat de drept in care lupta se da intre ei, cei care isi impart banii.

Liderul de sindicat este eficient si corect daca revendicarile sale sunt obtinute la timp si in timp, daca isi dovedeste utilitatea in fiecare zi. Obtinerea unor majorari sub presiuni, mizand pe disperarea membrilor de sindicat, nu denota decat aspra manipulare a masei mari de bugetari. In acelasi timp, apar frustrarile celor care muncesc in mediul privat, e adevarat, uneori pe bani mai multi, dar si mult mai putini.

Reactiile de ieri, cand zeci de mii de functionari publici au fost, oficial, in greva de avertisment, a starnit reactii foarte diferite. Le redam, fara comentarii de prisos.

 

ANDREI PARAMANOV, presedintele Sindicatului Functionarilor Publici Sed Lex Botosani: Nu vrem sa recurgem la greva generala, dar situatia impune! Au fost o serie de nemultumiri, dar pana la urma am fost intelesi. Am rugat sa fim scuzati pentru deranjul produs, dar nu am vrut noi sa se ajunga aici.

 

PLATITOR DE TAXE: Le intelegem intr-un fel revendicarile, dar noi nu avem nici o vina. Nu a anuntat nimeni. Venim de la distante mari pentru a ne plati taxele si acum trebuie sa stam la usa pana la finalizarea grevei

 

DRAGOS DINCA, Secretar de Stat, Director General al Institutului National de Administratie: In orice domeniu de activitate, salariul creste o data cu performanta. Ar fi justificata aceasta crestere daca: -ar creste performantele administratiei cu 50%; -ar fi rezolvate cererile cetatenilor cu 50% mai repede; -ar fi administratia cu 50% mai receptiva fata de solicitarile cetatenilor; -s-ar munci cu 50% mai eficient. Fac un apel la echilibru si decenta, aspecte care ar trebui sa faca parte dintr-o societate normala.

 

PRESA NATIONALA: Sindicalistii cer majorarea salariilor cu 50% de la 1 ianuarie 2009, insa diferentiat, in functie de veniturile actuale ale acestora. Ei vor ca majorarea sa fie mai substantiala pentru categoriile de salariati cu venituri sub 800 de lei net si mai mica pentru cei care depasesc un castig de 1.500 de lei net. Functionarii din adminstratia publica mai spun ca, dupa ultima majorare, ei au ramas cu cele mai mici salarii dintre toate categoriile de bugetari. Sindicalistii Sed Lex mai sunt nemultumiti deoarece, in timp ce cadrele didactice au concediu de odihna de 78 de zile pe an, restul personalului bugetar beneficiaza de concedii de odihna cuprinse intre 25 si 30 de zile pe an.

 

COMENTARIU PE www.stiri.botosani.ro: O greva se bazeaza pe revendicarile reale ale sindicalistilor, revendicari puse in discutie intr-o adunare generala, votate. Ori la Botosani nu s-au mai intilnit sindicalistii sa discute de 4 ani. Mai mult, nu a semnat nimeni pentru aceasta greva de avertisment. Avem in fata un caz grav de coruptie politica si manipulare in masa a functionarilor publici.
De unde vin toate astea? De la virful partidului si structurilor sindicale. Revendicarile cerute sint nerealiste si nu pot fi acordate in acest sistem tolerat si tolerant. E adevarat, in finante sint salarii mari, dar numai pentru cei care aduc performante, care muncesc cu folos.
Din acest an aceste cresteri sint de natura atit stimulativa cit si salariala. Ei vin acum sa forteze mina guvernului pentru a aduce voturi. Sa le fie rusine! Nu ne reprezinta pe noi, ci doar pe ei! Au interese politice, se vede de la distanta. Ar trebui chemati si anchetati pentru asta. Sper ca cei care au aceste atributiuni sa o si faca, altfel sint si ei la fel cu acesti impostori.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitație pentru iubitorii de artă: Expoziția „Salon de primăvară – Liviu Șoptelea și prietenii”

astăzi, 08:32
22

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală ”Expo-Art” Botoșani și reunește pe simeze lucrări de pictură și tehnică mixtă, creații ale unor artiști botoșăneni din diver...

Probleme penale pentru o tânără șoferiță din Suceava după ce a achiziționat mașina de la un botoșănean!

astăzi, 08:04
184

Polițiștii care efectuau activități de control trafic rutier pe raza satului Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava, au oprit pentru control un autoturism Renault Megane Scenic.La vol...

Olimpicii fotbaliști din Botoșani, pe podium la faza zonală a competiției! (Foto)

astăzi, 07:34
203

Echipele reprezentative ale județului Botoșani, care s-au calificat la această fază a competiției, s-au întors acasă cu rezultate remarcabile.”Atât băieții, cât și...