Cele mai frecvente greșeli de gramatică pe care le fac românii!

Cele mai frecvente greșeli de gramatică pe care le fac românii!

De-a lungul timpului, pe la urechile fiecaruia dintre noi au ajuns fel de fel de greseli gramaticale, dar care sunt cele mai frecvente erori pe care le fac romanii? Iata 4 greseli pe care fiecare dintre noi le-a auzit cel putin o data.

1) Incercarea de a evita cacofoniile ii face pe multi sa comita greseli la fel de grave, de exemplu inventarea de sintagme inutile. Este si cazul constructiei "ca și", greseala care s-a strecurat repejor in vocabularul nostru. Mai grav este ca aceasta sintagma a inceput sa fie folosita chiar si atunci cand nu se urmareste evitarea unei cacofonii.

2) Un cuvant gresit, dar folosit adeseori este forma de imperfect a verbului "a vrea". Forma utilizata cel mai des este "vroiam", insa ea nu exista in limba romana. Greseala vine din imbinarea formelor verbelor "a vrea" si "a voi" care, la imperfect, se conjuga astfel: "a voi" are formele "eu voiam", "tu voiai", "el/ea voiau", "noi voiam", "voi voiati", "ei/ele voiau", in timp ce "a vrea" ia formele "eu vream", "tu vreai", "el/ea vrea", "noi vream", "voi vreati, ei/ele vreau".

3) "Datorita", "din cauza": Iata doua cuvinte care se folosesc in functie de context. "Datorita" se foloseste atunci cand ne referim la un eveniment fericit, benefic, in timp ce "din cauza" exprima un efect negativ.

4) O greseala facuta celebra de foarte multi politicieni sau persoane publice este "uitarea" prepozitiei "pe" in constructii care folosesc acuzativul. Iata cateva exemple: "Cartea care e pe masa este a mea", "Cartea pe care am pus-o pe masa este a mea".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
280

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
215

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...