Avalanşă de cereri de pensionare în sistemul de învăţământ botoşănean

Zeci de cadre didactice din judeţul Botoşani au solicitat ieşirea la pensie înainte de data de 1 iulie, iar multe au renunţat şi la prelungirea activităţii la catedră din cauza unor prevederi legislative care făcea discriminare între angajaţii din sistem.

Avalanşă de cereri de pensionare în sistemul de învăţământ botoşănean

Potrivit Iulianei Nacu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, din cauza modificării unui indice de corecţie cei care ar fi ieşit la pensie după data de 1 iulie ar fi avut pensii mai mici.

Federaţiile sindicale din învăţământ au semnalat această problemă Ministerului Muncii şi Ministerului Educaţiei şi s-a făcut corectura, astfel că pensiile vor fi unitare.

A fost un val de pensionări înainte de data de 30 iunie. A fost un val mare de cereri de pensionare din partea colegilor noştri, deoarece punctul de pensie de la 1 iulie, conform legii care exista, scădea cu 0,9, iar toţi care ieşeau la pensie după 1 iulie aveau pensie mai mică decât cei care ieşeau la pensie până la 30 iunie. Federaţiile sindicale au acţionat în sensul discuţiilor cu primul-ministru şi cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru că era o discriminare a oamenilor din acelaşi sistem ca la o zi diferenţă să ai o pensie mai mică, în niciun caz mai mare. Indicele de corecţie era începând cu 1 iulie 1,05, până la 1 iulie era de 1,14. Indicele de corecţie realizează un anumit calcul. S-a dat Legea 160 din 30 iunie, care prevede că în anul 2017 indicele de corecţie este de 1,14 pe tot parcursul anului, indiferent de celelalte ordonanţe şi legi care guvernează acest sistem de pensionare. Din acest motiv mulţi s-au pensionat şi au fost şi care au renunţat la prelungirea de activitate pentru că le-a fost frică. Ministerul Educaţiei a reacţionat în mod corespunzător”, a declarat Iuliana Nacu. 

 

Spune-ne opinia ta