Absolvenții de clasa a VIII-a încep luni examenele! Ce trebuie să știe elevii

Absolvenții de clasa a VIII-a încep luni examenele! Ce trebuie să știe elevii

​​Evaluarea Națională 2018 începe luni, 11 iunie, cu examenul scris la Limba și literatura română. Al doilea examen pe care absolvenții de clasa a VIII-a îl vor susține este la Matematică, programat miercuri, 13 iunie. Joi, 14 iunie, elevii aparținând minorităților naționale vor susține proba la Limba și literatura maternă.

În județul Botoșani, 3948 de elevi s-au înscris pentru a susține probele scrise ale examenului. Primele rezultate vor fi afișate pe 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeași zi se pot depune contestații, între orele 14:00 - 19:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie.

Este prima oară când examenele evaluării naționale încep imediat după ce elevii au terminat cursurile clasei a VIII-a. Practic, absolvenții gimnaziului nu au avut la dispoziție pentru a se pregăti exclusiv pentru acest examen decât weekendul.

Regulile de examen - ce trebuie să știe elevii când se prezintă la examen

Examenul de Limba și literatura română începe la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Elevii trebuie să vină la școală până cel târziu la ora 8:30. Ei au la dispoziție 120 de minute ca să citească și să rezolve subiectele.  Probele sunt monitorizate audio-video.

Elevii NU au voie să intre în sala de examen cu următoarele: manuale, culegeri, dicţionare, notiţe, însemnări, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, stick-uri de memorie, telefoane, tablete, ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete. Candidaţii care refuză să depoziteze obiectele interzise în sala desemnată de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

Elevii trebuie să aibă în examen un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor și schemelor și instrumente de desen la Matematică.

Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a prevede că toate cazurile de fraudă și tentativă de fraudă sunt sancționate cu excluderea din examen și acordarea notei 1. Deci elevii care sunt prinși cu mobile sau copiuțe sunt dați afară din examen, chiar dacă nu le-au folosit.

Ministerul Educației a anunțat că a pus la dispoziție și o linie TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul TELVERDE 0800801100 va fi disponibil în perioada 11-14 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 15 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Elevii sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase. Pe ușa fiecărei săli de examen va fi afișată lista nominală cu elevii repartizați în sala respectivă.

Supravegherea este asigurată, în fiecare sală de examen, de doi profesori de altă specializare decât cea la care se dă examen. Nici profesorii supraveghetori nu au voie să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, calculatoare, cărți sau reviste. Toate sălile de examen trebuie să aibă camere funcționale de supraveghere audio și video.

Înainte de aducerea subiectelor în sali, profesorii asistenți le explică elevilor cum se va desfășura examenul și cum trebuie să completeze datele personale pe foaia tipizată.

Fiecare elev primește o coală de hârtie tipizată, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui și toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și completează celelalte date de pe colțul ce urmează a fi lipit. Colțul colii tipizate este lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor prevazute și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează a fi sigilată. Colțurile lucrărilor sunt lipite numai după ce elevii au început să scrie pe foaie rezolvarea subiectelor, se arată în Metodologia de examen.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Andronescu vine cu o nouă propunere: Să nu mai existe ora de dirigenție

astăzi, 17:24
26

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, vrea sa scoata ora de dirigentie din programa scolara. Aceasta propune, intr-un document numit "Educatia ne uneste", ca dirigentia sa fie inlocuita...

Botoșani: Elev de la un liceu din oraș, amenințat cu cuțitul!

astăzi, 16:07
230

Jandarmii au dezarmat, miercuri după-amiază, un bărbat care a amenințat cu cuțitul un elev din clasa a XII - a de la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din municipiul Botoșani....

Peste jumătate de milion de români nu știu că au această boală. Lipsa tratamentului poate fi fatală

astăzi, 15:55
216

Aproximativ 1,5 milioane de români au diabet, însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că multe persoane fie nu ştiu că suferă de aceast...