Un cunoscut legumicultor român spulberă mitul metodei africane: "Mi-au mucegăit toate roșiile"

Metoda africană, despre care au scris numeroase publicații din lume, a fost testată de unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de roșii din România. Soluția, care ar fi trebuit să ajute micul fermier să își depoziteze roșiile, nu a dat roade

Un cunoscut legumicultor român spulberă mitul metodei africane: "Mi-au mucegăit toate roșiile"

Metoda africană a fost testată de unul dintre cei mai pasionați legumicultori din România. Vali Cucu, celebrul cultivator de roșii și furnizor de semințe din soiuri tradiționale a pus la păstrare roșiile așa cum fac fermierii din Africa – în cenușă. La finele experimentului, micul fermier din România a tras concluzia: metoda nu funcționează la noi!

Metoda africană despre care au scris numeroase publicații din lume a fost testată de unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de roșii din România. Soluția, care ar fi trebuit să ajute micul fermier să își depoziteze roșiile, nu a dat roade, arată Vali Cucu, care a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu rezultatele experimentului.

”În luna octombrie am pus spre păstrare în cenușă șase vase cu soiuri diferite de roșii. Din păcate, după o lună toate s-au înmuiat. După 2 luni erau aproape mucegăite, iar acum în ultimele două vase arată cum le vedeți în poze”, explică legumicultorul.

Vali Cucu spune că a folosit soiuri de tomate, soluția putând dând rezultate diferite dacă ce utilizează roșii din hibrizi, care sunt mai rezistente. ”Menționez că toate sunt soiuri. Probabil dacă aș fi folosit hibrizi (care oricum se păstreaza și în frigider 1-2 luni) ar fi fost altceva”, a explicat micul fermier.

Metoda africană, descoperită aproape de Ecuator

Potrivit Agrointel.ro, metoda africană de păstrare a roșiilor a devenit faimoasă în întreaga lume în iarna lui 2017, când a fost descoperită și testată de un fermier din Burundi care, astfel, a declarat că reușește să își valorifice recolta chiar și în extra-sezon. Vital Nduwimana a spus că își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi așează cenușa în cutii de carton unde pune, cu grijă, și tomatele. Cu această tehnică, fermierul a spus că roșiile se păstrează intacte timp de mai multe luni, ceea ce îi permite să le scoată la piață și în afara sezonului. Ceea ce fermierul african a declarat că îl ajută la depozitare nu a funcționat însă în România, în mica fermă de legume a lui Vali Cucu din Bălțătești, județul Neamț!


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

5 minute pe zi – timpul mediu de lectură al unui român. Doar 6% din români sunt cititori de cărți

astăzi, 07:55
28

În medie, un român petrece cinci minute pe zi citind dintr-o carte, potrivit unui studiu Eurostat care cuprinde informații despre 15 state membre. Cei mai împătimiți cititori sunt...

Încă un antrenor demis în Liga 1. Cine îi ia locul!

Marţi, 24 Aprilie 2018
309

Ion Moldovan a devenit cel de-al 12-lea antrenor inlocuit in acest sezon al Ligii 1. Tehnicianul in varsta de 63 de ani a fost demis marti de la Concordia Chiajna, ca urmare a rezultatelor slabe ...

Un val de aer nord-african loveşte România!

Marţi, 24 Aprilie 2018
529

Vremea va fi mult mai caldă săptămâna viitoare în cea mai mare parte a ţării, temperaturile urmând să atingă valori de până la 30 de grade Celsius, mai ridicate cu 8-10...