Un cunoscut legumicultor român spulberă mitul metodei africane: "Mi-au mucegăit toate roșiile"

Metoda africană, despre care au scris numeroase publicații din lume, a fost testată de unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de roșii din România. Soluția, care ar fi trebuit să ajute micul fermier să își depoziteze roșiile, nu a dat roade

Un cunoscut legumicultor român spulberă mitul metodei africane: "Mi-au mucegăit toate roșiile"

Metoda africană a fost testată de unul dintre cei mai pasionați legumicultori din România. Vali Cucu, celebrul cultivator de roșii și furnizor de semințe din soiuri tradiționale a pus la păstrare roșiile așa cum fac fermierii din Africa – în cenușă. La finele experimentului, micul fermier din România a tras concluzia: metoda nu funcționează la noi!

Metoda africană despre care au scris numeroase publicații din lume a fost testată de unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de roșii din România. Soluția, care ar fi trebuit să ajute micul fermier să își depoziteze roșiile, nu a dat roade, arată Vali Cucu, care a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu rezultatele experimentului.

”În luna octombrie am pus spre păstrare în cenușă șase vase cu soiuri diferite de roșii. Din păcate, după o lună toate s-au înmuiat. După 2 luni erau aproape mucegăite, iar acum în ultimele două vase arată cum le vedeți în poze”, explică legumicultorul.

Vali Cucu spune că a folosit soiuri de tomate, soluția putând dând rezultate diferite dacă ce utilizează roșii din hibrizi, care sunt mai rezistente. ”Menționez că toate sunt soiuri. Probabil dacă aș fi folosit hibrizi (care oricum se păstreaza și în frigider 1-2 luni) ar fi fost altceva”, a explicat micul fermier.

Metoda africană, descoperită aproape de Ecuator

Potrivit Agrointel.ro, metoda africană de păstrare a roșiilor a devenit faimoasă în întreaga lume în iarna lui 2017, când a fost descoperită și testată de un fermier din Burundi care, astfel, a declarat că reușește să își valorifice recolta chiar și în extra-sezon. Vital Nduwimana a spus că își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi așează cenușa în cutii de carton unde pune, cu grijă, și tomatele. Cu această tehnică, fermierul a spus că roșiile se păstrează intacte timp de mai multe luni, ceea ce îi permite să le scoată la piață și în afara sezonului. Ceea ce fermierul african a declarat că îl ajută la depozitare nu a funcționat însă în România, în mica fermă de legume a lui Vali Cucu din Bălțătești, județul Neamț!


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...