Un cunoscut legumicultor român spulberă mitul metodei africane: "Mi-au mucegăit toate roșiile"

Metoda africană, despre care au scris numeroase publicații din lume, a fost testată de unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de roșii din România. Soluția, care ar fi trebuit să ajute micul fermier să își depoziteze roșiile, nu a dat roade

Un cunoscut legumicultor român spulberă mitul metodei africane: "Mi-au mucegăit toate roșiile"

Metoda africană a fost testată de unul dintre cei mai pasionați legumicultori din România. Vali Cucu, celebrul cultivator de roșii și furnizor de semințe din soiuri tradiționale a pus la păstrare roșiile așa cum fac fermierii din Africa – în cenușă. La finele experimentului, micul fermier din România a tras concluzia: metoda nu funcționează la noi!

Metoda africană despre care au scris numeroase publicații din lume a fost testată de unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de roșii din România. Soluția, care ar fi trebuit să ajute micul fermier să își depoziteze roșiile, nu a dat roade, arată Vali Cucu, care a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu rezultatele experimentului.

”În luna octombrie am pus spre păstrare în cenușă șase vase cu soiuri diferite de roșii. Din păcate, după o lună toate s-au înmuiat. După 2 luni erau aproape mucegăite, iar acum în ultimele două vase arată cum le vedeți în poze”, explică legumicultorul.

Vali Cucu spune că a folosit soiuri de tomate, soluția putând dând rezultate diferite dacă ce utilizează roșii din hibrizi, care sunt mai rezistente. ”Menționez că toate sunt soiuri. Probabil dacă aș fi folosit hibrizi (care oricum se păstreaza și în frigider 1-2 luni) ar fi fost altceva”, a explicat micul fermier.

Metoda africană, descoperită aproape de Ecuator

Potrivit Agrointel.ro, metoda africană de păstrare a roșiilor a devenit faimoasă în întreaga lume în iarna lui 2017, când a fost descoperită și testată de un fermier din Burundi care, astfel, a declarat că reușește să își valorifice recolta chiar și în extra-sezon. Vital Nduwimana a spus că își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi așează cenușa în cutii de carton unde pune, cu grijă, și tomatele. Cu această tehnică, fermierul a spus că roșiile se păstrează intacte timp de mai multe luni, ceea ce îi permite să le scoată la piață și în afara sezonului. Ceea ce fermierul african a declarat că îl ajută la depozitare nu a funcționat însă în România, în mica fermă de legume a lui Vali Cucu din Bălțătești, județul Neamț!


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Franta cucereste a doua Cupa Mondiala din istorie, dupa o finala nebuna in fata Croatiei

Duminică, 15 Iulie 2018
317

Franta a cucerit a doua sa Cupa Mondiala din istorie dupa ce a castigat finala CM 2018 din Rusia, scor 4-2 in fata Croatiei, la capatul unei dintre cele mai spectaculoase finale de Mondial in ultimii ...

Legumele congelate vor avea etichete speciale. Decizie după scandalul Listeria

Duminică, 15 Iulie 2018
272

În urma discuţiilor purtate săptămâna trecută la Bruxelles, s-a propus ca pentru viitor să se menţioneze pe etichetele produselor din legume congelate recomandarea ca acestea să fie...

Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii din zona Dorohoi, o rețetă specială

Duminică, 15 Iulie 2018
1912

Merg de minune cu piure şi varză murată, iar reţeta este una uşoară, dacă se respectă întocmai paşii gătirii. Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar, reţeta de pe vrem...