Taxa de solidaritate: Tăriceanu a explicat cine și cât va plăti statului din salariu, de la 1 ianuarie!

Taxa de solidaritate: Tăriceanu a explicat cine și cât va plăti statului din salariu, de la 1 ianuarie!

Dupa declaratiile elucubrante ale ministrului de Finante, Ionut Misa, care au bagat in ceata si firmele, si angajatii, Calin Popescu Tariceanu a explicat joi seara noul sistem de contributii sociale care va intra in vigoare de la 1 ianuarie.

In emisiunea lui Mihai Gadea de la Antena3, presedintele Senatului a prezentat la tabla, cu scheme si cifre exacte, cine si cat va plati statului incepand de anul viitor.

"In acest moment, contributiile platite de angajator si de salariat sunt 39,25%. Ele sunt repartizate in felul urmator: la angajator 22, 75% si 16, 5% la salariat. Aceasta este situatia in acest moment, asa cunt platite contributiile salariatului.

Vom trece la o contributie de 35%, pe care o va plati salariatul si o contributie a angajatorului de 2%, in total 37%. Contributia angajatorului scade deci de la 22,75% la 2%", a spus Tariceanu pentru sursa citata.

Desi ministrul Misa vorbise cu o zi in urma despre o noua taxa de solidaritate aplicata firmelor, Tariceanu a fost categoric: "Nu este vorba de nicio taxa in plus".

"Angajatorul are contributia diminuata de la 22,75% la 2%. Salariul net al salariatului nu va scadea, pentru ca impozitul pe salariu care acum e 16% va cobori la 10%. Salariul net va creste", a sustinut seful ALDE.

"Din taxa angajatorului care este 22,75% va ramane sa plateasca numai 2%, restul trece la salariat care va avea o taxa cumulata de 35%", a promis el.

Ramane de vazut daca ceea ce a prezentat Tariceanu aseara, negru pe alb si cu cifre concrete, se va regasi si in modificarile pe care Guvernul le va face in curand la Codul Fiscal pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018, scrie și Ziare.com.

Amintim ca ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat miercuri seara la Antena 3 ca, de anul viitor, angajatorul va plati o taxa din fondul de salarii la bugetul statului, pentru ca asa ne-ar obliga UE. Intai a vorbit de 2%, apoi de 0,25%.

Joi dimineata a revenit cu declaratii si explicatii, care nu au adus insa nicio clarificare.

Ulterior, Ministerul de Finante a emis un comunicat, in care sustine ca nu e nicio noutate si ca firmele deja platesc taxa aceasta din 2006, ceea ce a amplificat confuzia tuturor, pentru ca ministrul Misa a subliniat ca e vorba de o schimbare operata de la 1 ianuarie 2018.

Cert este ca declaratiile de pana acum ale ministrului Misa si comunicatul de ieri al Finantelor au bulversat mediul de afaceri. Toate firmele in aceste zile isi fac calcule si pun la punct bugetul pentru 2018. Cu cat mai repede Guvernul va hotari si publica in Monitorul Oficial schimbarile fiscale pe care are de gand sa le faca, cu atat mai bine. Abia atunci vom sti sigur cine si cat din salariu va plati statului la anul, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...