Taxa auto – Când intră în vigoare și cine trebuie să o plătească?

Taxa auto – Când intră în vigoare și cine trebuie să o plătească?

Taxa auto 2019, așa cum probabil va fi denumită oficial în viitorul apropiat, se pregătește de debut. Până atunci, ne bazăm pe informațiile furnizate de Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la finalul anului trecut. Așa cum a specificat anterior în repetate rânduri, taxa auto 2019 va aplica principiul „poluatorul plătește', iar alte declarații ale oficialului au precizat că vor fi plătite „contribuții' la bugetul de stat.

Taxa auto – când intră în vigoare?

Taxa auto 2019 va intra în vigoare treptat, fără să fi fost anunțată vreo dată concretă a aplicării acesteia. Cel mai probabil, strategia face parte din planul descris de Ministrul Mediului drept un răgaz pentru cetățeni să se informeze cu privire la noul bir, să se adapteze și să facă alegeri în consecință și în cunoștință de cauză.

Tot din declarațiile lui Grațiela Gavrilescu, tragem concluzia că încă nu există o formă finală pentru taxa auto 2019. Cel mai probabil, încă se lucrează la anumite aspecte pentru a preveni o taxare deosebit de agresivă, care ar înfuria cetățenii.

Taxa auto – schimbări importante din anii recenți

Acest lucru s-a întâmplat în trecut la una dintre schimbările importante ale taxei auto, care a vizat și taxarea la prima transcriere a dreptului de proprietate a unui vehicul pentru care nu a fost plătită în trecut taxa auto. La momentul respectiv, a fost decisă amânarea cu un an a momentului în care se aplică noul bir, nu înainte de a stârni furie între posesorii de vehicule care urmau să fie afectați de această măsură.

Mulți români au fost nevoiți să își vândă mașinile la un preț redus în 2011 și 2012 pentru a scăpa de grija unei eventuale imposibilități de a le vinde mai departe odată ce taxa auto de atunci s-ar fi aplicat și acestora. Avem speranța că Ministerul Mediului nu ne va aduce din nou în această situație, care ar putea fi catastrofală din punct de vedere financiar pentru zeci de mii de români.

Ministrul Mediului a mai declarat că dorește o „dezbatere foarte largă' până să ia o decizie finală în privința autovehiculelor echipate cu motoare diesel, care au fost interzise în anumite capitale din Europa sau care suferă de pe urma unor restricții de circulație în anumite țări.

Taxa auto – când se restituie sumele plătite pe fostele taxe?

Cetățenii care au achitat fostele taxe auto, cele care au fost ulterior anulate, își pot primi înapoi banii plătiți. Termenul-limită pentru restituirea sumelor respective fusese stabilit inițial pentru sfârșitul anului 2018, dar acesta a fost prelungit până la jumătatea lui 2019.

Prin OUG nr. 114/2018, autoritățile au stabilit prelungirea perioadei de restituire a banilor până pe 30 iunie 2019. Potrivit acestei legi, sumele pot fi înapoiate în două intervale de timp diferite:

-1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019: taxa specială aplicată autoturismelor, taxa de poluare și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
-1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019: timbrul de mediu.

Reamintim că timbrul de mediu (plus alte 101 taxe nefiscale) a fost eliminat în ianuarie 2017, printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis. Una dintre consecințele acestei decizii s-a dovedit a fi „îmbătrânirea' parcului auto: jumătate dintre mașinile înmatriculate în România sunt mai vechi de 15 ani, potrivit DRPCIV.

auto-bild.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Informarticienii de aur ai ţării au fost la Botoşani - FOTO

astăzi, 18:05
240

Cei mai tari informaticieni de liceu din ţară s-au întrecut în aceste zile la Botoşani. Ba chiar trei dintre membrii lotului de informatică al României au fost prezenţi la concu...

Cine are cea mai ofensivă defensivă din Liga 1? Unde se află FC Botoșani în clasament

astăzi, 17:28
110

Fundaşii echipei lui Cristiano Bergodi au marcat 8 goluri în acest sezon, cu unul mai mult decât defensivele echipelor FC Hermannstadt şi Gaz Metan Mediaş. FCSB e ultima în acest ...

Invitaţie către profesori: Şcoala viitorului, la Laurian, într-o conferinţă regională

astăzi, 17:02
122

Din ce în ce mai multe eforturi se fac în ultima perioadă, din diverse direcţii, pentru ca dascălii să înlocuiască metodele tradiţionale de predare, nu foarte atractive, cu une...