Știai că firma ta poate fi verificată de Fisc fără să fii anunțat înainte?

Știai că firma ta poate fi verificată de Fisc fără să fii anunțat înainte?
Spre deosebire de inspecția fiscală, atunci când autoritățile își anunță în avans verificările desfășurate la companii, controlul inopinat se face fără nicio informare prealabilă. În principiu, inspectorii desfășoară controale inopinate atunci când au informații despre posibile încălcări ale legislației fiscale, iar durata unei asemenea verificări poate fi de maximum 30 de zile. Despre aceste aspecte, dar și despre altele, poți citi în rândurile următoare.
 
Controlul inopinat este reglementat de Codul de procedură fiscală, act normativ în care scrie, mai exact, că „organul fiscal poate efectua un control fără înștiințarea prealabilă a contribuabilului/plătitorului, denumit în continuare control inopinat”.
 
Un control inopinat poate să fie făcut de autorități pentru verificarea faptică și documentară, atunci când există informații despre încălcări ale legislației fiscale. Acesta mai poate consta în verificarea documentelor și operațiunilor impozabile ale unei companii, în corelație cu cele deținute de firma supusă unui control fiscal (control încrucișat).
 
De asemenea, un control inopinat mai poate consta în „verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situația fiscală faptică, precum și constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific”, după cum prevede Codul.
 
Durata unui control inopinat poate fi de cel mult 30 de zile, aceasta fiind stabilită concret, de la caz la caz, de conducătorul organului de control. Deși inițial nu se putea desfășura în același timp cu o inspecție fiscală, acest lucru s-a schimbat de câteva luni.
 
„Pentru aceleași operațiuni și obligațiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent și un control inopinat cu o inspecție fiscală derulată la același contribuabil, cu excepția situației în care în alte proceduri sunt necesare constatări în legătură cu operațiuni și obligații fiscale supuse unei inspecții fiscale în derulare, caz în care echipa de inspecție fiscală este competentă să efectueze și un control inopinat”, este explicat în lege, cu precizarea că durata controlului inopinat nu intră în calculul duratei inspecției fiscale. Mai mult pe Avocatnet.ro...
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Nicolae Bănicioiu trece în barca lui Victor Ponta: "Acum PSD e un partid de râsul lumii"

Vineri, 25 Mai 2018
424

Deputatul PSD Nicolae Banicioiu si-a anuntat, vineri, demisia din partid, alaturandu-se valului recent de plecari din tabara social-democrata, in contextul in care Opozitia pune la cale o motiune de c...

Dan Negru: "Am plătit 135 de euro amenda in Paris pentru ca mi-am verificat mailurile la un semafor! Ai noștri pun lumânări"

Vineri, 25 Mai 2018
2124

Vedeta Antena 1, Dan Negru, face o comparație între atitudinea românilor și a francezilor sau americanilor în privința tragediilor. Noi doar punem lumânări, ei fac regulame...

Cazul impresionant al unui artist celebru: "Sursa puterii este întotdeauna acolo, Sus! Dumnezeu lucrează prin oameni, însă"

Vineri, 25 Mai 2018
759

În urmă cu şase ani, Leo Iorga a primit un diagnostic crunt: cancer pulmonar. Au urmat mai multe operaţii chirurgicale şi tratamente chinuitoare cu citostatice. La scurt timp după ce a &ici...