Speranţe pentru un an agricol bun la Botoşani. "Să nu plecăm de la premisa că va fi rău" FOTO

Nu trebuie să fii agricultor ca să fii îngrijorat în privinţa culturilor agricole din acest an. Cu toţii vom suferi consecinţele unui an agricol prost, iar factorii de mediu influenţează în bună măsură aceste consecinţe.

Speranţe pentru un an agricol bun la Botoşani. "Să nu plecăm de la premisa că va fi rău" FOTO

După doi ani de secetă, despre care ne amintim cu toţii ce a însemnat pentru judeţul Botoşani- culturi uscate, animale ce sufereau de sete, oameni disperaţi, gata să se ia la bătaie pentru o găleată de apă în plus-, iarna s-a prelungit nepermis de mult, ultima repriză de zăpadă, de săptămâna trecută, vulnerabilizând întreaga suprafaţă agricolă.

Culturile au supravieţuit în mare măsură. O situaţie la zi deţine Direcţia Agricolă a Judeţului Botoşani.

"Campania agricolă decurge în parametri normali, în condiţiile în care am trecut peste un front atmosferic foarte rece, care nu a fost pe măsura aşteptărilor noastre, cred că nimeni nu se aştepta la o iarnă atât de târzie. Monitorizând întreaga perioadă, din 18 până în 24 aprilie, din fericire, la nivelul judeţului Botoşani nu am avut temperaturi negative care să pună în pericol culturile agricole şi speciile de pomi fructiferi. Există însă posibilitatea să apară efecte negative mai târziu”, explică directorul Direcţiei Agricole, ing. Cristian Delibaş.

De exemplu, la speciile de pomi fructiferi sunt zone în care există posibilitatea să apară pierderi de producţie, dar până acum nu sunt semnale în acest sens. Cert este că valul de frig şi zăpadă a prins pomii în faze diferite de dezvoltare. Cât despre rapiţa care era în floare la ultima ninsoare, se pare că agricultorii care au asemenea culturi au avut noroc.

"Unde am avut şi strat de zăpadă, în zona de nord- vest a ajudeţului, încă nu avem pierderi. Se pare că şansa ne-a surâs de data asta, ne-a ferit de cele ce-au trecut. Discutam cu colegii de la Galaţi şi Vaslui, Iaşi chiar, la ei au fost probleme mari. La Vaslui a fost zăpadă de un metru şi jumătate, troienită. La Botoşani a fost cam la zece centimetri. Câmpul era acoperit integral, dar în strat subţire (foto), iar temperaturile erau pozitive. Poate ulterior au coborât la minus 2ºC, dar deocamdată nu sunt efecte negative. Pot apărea schimbări de la o zi la alta", adaugă Cristian Delibaş.

În perioada foarte rece, procesul vegetativ s-a oprit la toate culturile şi nu numai, inclusiv păşunile şi fâneţele au fost afectate de zăpadă şi de temperaturile scăzute, acesta reîncepând odată cu încălzirea vremii.

Cât despre seceta pedologică moderată, prezentă în nordul judeţului, Cristian Delibaş crede că încă sunt şanse pentru un an agricol bun.

"Anul trecut pe vremea asta eram deja într-o situaţie dificilă. Sperăm să nu se întâmple la fel ca anul trecut pentru că după doi ani de secetă să mai trecem printr-un al treilea, ar fi o problemă mare. Precipitaţiile de pe timpul iernii şi din primăvară au acoperit în mare măsură necesarul de apă din sol, dar nu în totalitate. Sunt zone în care conţinutul de apă din sol e bun, sunt zone în care se pune problema secetei pedologice, dar nu ne putem pronunţa, nu ştim ce va fi în august, de exemplu. În agricultură noi mergem pe termene scurte de timp. În acest moment, putem spune că, în agricultură, campania se derulează în condiţii bune", adaugă directorul Direcţiei Agricole.

Suprafaţa agricolă a judeţului se întinde pe aproximativ 400.000 de hectare, din care terenuri arabile sunt în jur de 300.000 de hectare. Acestora li se adaugă circa 1.700 de hectare de vii şi 2.500 de hectare de livezi.

Nota: Fotografiile au fost făcute vineri, 21 aprilie, la Bucecea şi Călineşti. Autor: Cristian Delibaş




 

 

Spune-ne opinia ta