Soluţii pentru agricultorii botoşăneni: infrastructura de irigaţii oferită gratuit!

Seceta din ultimii doi ani a pus la pământ culturile agricultorilor botoşăneni, pierderile fiind mari. În acest an, însă, aceştia se organizează altfel şi exploatează infrastructura de irigaţii.

Soluţii pentru agricultorii botoşăneni: infrastructura de irigaţii oferită gratuit!

Din 1990, nimeni nu a manifestat interes pentru amenajările de irigaţii existente în judeţ, nu au mai fost alocate fonduri pentru reparaţii, modernizări sau pază, astfel că cele opt amenajări, abandonate încă de atunci, s-au uzat. Alte două, considerate de utilitate publică şi în care s-a investit, sunt cele de la Movileni- Havârna şi Curteşti, pe teritoriul cărora au fost înfiinţate Organizaţii de Îmbunătăţiri Funciare (OUAI).

Seceta din ultimii doi ani i-a obligat însă pe fermieri să caute alternative pentru protejarea culturilor. La sfârşitul anului trecut, mai mulţi agricultori din zona Manoleasa şi-au propus înfiinţarea unei organizaţii de îmbunătăţiri funciare în zona Horia- Liveni- Manoleasa, care să deservească o suprafaţă de 6.240 de hectare şi care să se alimenteze din acumularea Stânca- Costeşti. Deocamdată, beneficiarii au încheiat contracte de livrare a apei pe o suprafaţă de 3.574 de hectare.

În urma demersurilor făcute de Unitatea de Administrare Botoşani, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a aprobat reparaţiile la Staţia de Pompare a Apei Bold, în valoare de 440.000 de lei şi decolmatarea a două canale de irigaţii din zonă, în valoare de aproape 84.000 de lei.

Directorul Unităţii Botoşani a ANIF, Florin Asaftei, estimează ca termen de finalizare a lucrărilor şi punerea în funcţiune a staţiei de pompare 1 iulie 2017. "Tot pentru acest an este încheiat contract de pompare a apei pentru irigaţii cu Organizaţia de Îmbunătăţiri Funaciare Conceşti- Hudeşti, din amenajarea Movileni- Havârna, pe 804 hectare, sursa de alimentare fiind Acumularea Cal Alb", adaugă Florin Asaftei.

Pentru a veni în sprijinul Organizaţiilor, Ministerul Agriculturii a promovat măsuri de investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii agricole, prin care OUAI-le pot accesa subvenţii pentru a repara şi moderniza infrastructura preluată gratuit de la ANIF.

"Pentru beneficiarii de noi OUAI-uri, etapele sunt următoarele: firmele specializare pot întocmi documentaţia de înfiinţare a Organizaţiei, iar după finalizarea documentaţiei şi depunerea acesteia la Ministerul Agriculturii, dacă Organizaţia este eligibilă, este înscrisă în Registrul Naţional al OUAI-urilor. Urmează apoi procedura de predare- primire, prin care Organizaţia primeşte gratuit infrastructura de îmbunătăţiri funciare, ulterior urmând încheierea unui contract multianual cu ANIF, în care este specificată suprafaţa pe care se vor aplica udări, volumul de apă şi energia electrică", explică directorul ANIF Botoşani, Florin Asaftei.

Pentru stimularea agricultorilor ce deţin terenuri în amenajări de irigaţii, există o propunere legislativă care prevedere ca o perioadă de trei ani să primească gratuit apă şi energie electrică începând chiar din acest an.

 

Spune-ne opinia ta