Sfaturi de la specialiști pentru obținerea răsadurilor de legume!

Sfaturi de la specialiști pentru obținerea răsadurilor de legume!

Obținerea răsadurilor de legume bine dezvoltate, a răsadurilor de calitate, nu este o treabă ușoară, iar această etapă a culturii legumicole implică o atenție deosebită din partea producătorului. Calendaristic, în funcție de regiunea geografică producerea răsadurilor poate începe de la sfârșitul lunii ianuarie pentru zonele mai calde, începutul luni februarie pentru cele mai reci.

Recent, reprezentantii unei companii au invitat legumicultorii din Gherghița, județul Prahova, să participe la o prezentare de produse și servicii, pentru a afla care sunt tehnologiile olandeze ce pot fi utilizate cu succes și în solariile din România. De la tehnologii de cultură, la fertilizanți și până la soluții biologice pentru combaterea tripșilor, producătorii de legume au aflat cum să facă față provocărilor unui nou an în cultura de legume, ne învață Agrointel.ro.

În cadrul prezentărilor, legumicultorii au aflat informații valoroase despre hibrizii de tomate, castraveți, ardei și vinete, iar specialistul companiei George Puican, directorul executiv și asociat la Holland Farming, a reușit să împletească foarte bine secretele tehnologiilor de cultură, dar și care sunt cele mai frecvente greșeli pe care producătorii de legume le fac atunci când vine vorba despre producerea răsadurilor, precum și care sunt regulile de care trebuie să se țină cont pentru a obține plante sănătoase care mai târziu vor avea fructificații bogate.

1. Alegerea semințelor de legume și a substratului de cultură

Este important de precizat că 50% din succesul unei culturi legumicole este datorat răsadurilor de înaltă calitate. O plantă sănătoasă încă din primele etape de dezvoltare îți poate asigura dezvoltare a 4-5 etaje de fructe, numai în cazul tomatelor.

”În primul rând fermierii trebuie să-și aleagă sămânța. Dacă în zonă există risc de apariție a bolii petelor de bronz trebuie să alegem un soi sau un hibrid care să prezinte rezistență la această boală. În a doua fază trebuie să alegem substratul de cultură folosit la obținerea răsadurilor, trebuie să avem garanția că este unul bun. Diferența de preț la turbă este dată de aportul de îngrășământ în substrat. Un substrat de turbă de bună calitate trebuie să aibă o perioadă de trei săptămâni care să nu necesite fertilizarea suplimentară. Trebuie să știți că, de exemplu, pentru tomate temperatura optimă pentru germinare este de 25⁰C, o temperatură prea scăzută duce la o germinare proastă, iar una prea ridicată determină obținerea unor plante cu creștere vegetativă care nu vor fructifica la fel de mult”, a declarat George Puican, directorul executiv și asociat la Holland Farming.

2. Acoperiți semințele cu un strat fin de nisip de râu

”Adâncimea de semănat este de jumătate de centimetru maxim. Acoperirea semințelor se face cu nisip de râu, nisip fin, în strat de 2 mm. Nisipul îmi asigură oxigenare, menține umiditatea și dispare riscul de apariție a mătăsii verde. Sămânța se acoperă cu un strat fin de nisip și pentru a oferi un plus de luminozitate pentru o germinare mai rapidă. Este important să se folosească nisip spălat de râu”, le-a explicat specialistul, legumicultorilor prezenți la eveniment.

3. Momentul semănării legumelor se alege în funcție de perioadă plantării

De exemplu, dacă ați fixat momentul plantării în data de 20 aprilie, dați înapoi 40 de zile și am aflat momentul repicării. De la momentul repicării mai dați înapoi zece zile și ați aflat momentul semănatului. De exemplu, la tomate, la 6-7 săptămâni de la semănat are loc plantare.

”La plantare trebuie să am o plantă de 20-30 cm înălțime de la baza solului, cu un foliaj de culoarea verde închis și cu perișorii bine definiți și primul buton floral nedeschis dar diferențiat. Dacă plantez tomata cu butonul floral nediferențiat, având în vedere că terenul este rece și umed, planta riscă să se ducă în vegetativ, adică diferențierea primului buton florar întârzie să apară și crește masa vegetativă. Tot acest proces duce la întârzierea coacerii”, a vorbit reprezentantul Holland Farming, despre felul în care trebuie să arate un răsad sănătos de tomate.

După plantare densitatea optimă în solar este de maxim 35.000 de vârfuri pe hectar, la tomate.

4. Răsadurile de legume se irigă atunci când planta dă primele semne de stres hidric

Potrivit specialistului, prima fertilizare o face cu un produs pe bază de fosfor sau un biostimulator de înrădăcinare, în timp ce udare se face cu apă călduță, în cantități moderate. ”Nu ud nici tomata, ardeiul sau vânata până când planta nu dă primele semene de stres hidric. Până la această fază planta trebuie să își dezvolte sistemul radicular. Se recomandă irigarea răsadului cu apă călduță, în cantități moderate, aplicate chiar înainte de a se usca substratul”, a adăugat directorul executiv al Holland Farming. Citeste continuarea pe Agrointel.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Sfaturile unui dresor: Cum ne apărăm când suntem atacaţi de câini. "Nu cumva să fugiţi"

Marţi, 16 Ianuarie 2018
1448

Marcel Trif deţine o şcoală de dresaj canin din 1999 și spune că, în momentul în care ne intersectăm pe stradă cu unul sau mai mulţi câini, cel mai important este să nu fugi...

UPDATE: Klaus Iohannis a anuntat premierul interimar! ​

Marţi, 16 Ianuarie 2018
863

Presedintele Klaus Iohannis sustine, marti, de la ora 12:30, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, dupa ce Mihai Tudose a demisionat din functia de premier.Seful statului este asteptat sa an...

Știai că firma ta poate fi verificată de Fisc fără să fii anunțat înainte?

Marţi, 16 Ianuarie 2018
300

Spre deosebire de inspecția fiscală, atunci când autoritățile își anunță în avans verificările desfășurate la companii, controlul inopinat se face fără nicio informare pr...