Semnal de alarmă: creşterea numărului de angajaţi din economie s-a oprit în octombrie 2017, imediat după dublarea Robor şi creşterea cursului euro

Creşterea numărului de angajaţi din economie s-a oprit în luna octombrie 2017, când a fost atins un maxim al ultimilor 20 de ani, de 4,872 milioane de salariaţi, imediat după ce Robor s-a dublat de la 0,8% la  1,6% şi după ce cursul leu-euro a crescut brusc, arată datele de la Statistică.

Semnal de alarmă: creşterea numărului de angajaţi din economie s-a oprit în octombrie 2017, imediat după dublarea Robor şi creşterea cursului euro

Numărul de angajaţi este în creştere continuă din ianuarie 2011, când a atins minimul în criză, de 4,095 milioane, iar o modificare de trend va avea consecinţe majore. Între decembrie 2016 şi octombrie 2017 numărul de angajaţi a crescut cu 120.000, deci circa 12.000 de angajaţi în plus pe lună.

Robor la trei luni, dobânda la care băn­cile se împrumută între ele, a crescut între 1 august şi 1 octombrie anul trecut de la 0,87% la 1,58% iar cursul a crescut în aceeaşi perioadă cu 1%, de la 4,55 leu/euro la 4,59 lei/euro. Robor şi cursul influenţează imediat sentimentul consu­matorilor şi al companiilor, care prevăd incer­ti­­tudine şi imediat trec la decizii de ajus­tare. Robor-ul intră în calculul ratelor la creditele în lei, iar cursul contează pentru cei cu credite în valută. În noiembrie numărul de angajaţi a ră­mas constant iar în decembrie, numărul de an­­gajaţi era de 4,850 milioane de persoane, cu 22.000 mai mic decât în octombrie 2017. Este posibil ca la mijloc să fie şi un impact sezonier.

Printre cele mai mari scăderi care s-au înregistrat în decembrie au fost în construcţii (-4.000 de angajaţi) şi fabricarea de maşini (-1.800 de angajaţi), iar datele anterioare arată că aceste sectoare îşi reduc în general în decembrie numărul de angajaţi faţă de noiembrie.

Este îngrijorător însă că a scăzut numărul de angajaţi cu 3.900 în servicii suport (call-centere, centre de outsourcing) sau în industria alimentară (cu 1.400 de oameni). A mai scăzut numărul de angajaţi în comerţul auto (cu 2.400), fabricarea arti­colelor de îmbrăcăminte (cu 1.300), trans­­por­turi terestre (cu 1.100) şi ho­te­luri/restaurante (cu 800).

O modificare de trend va fi certificată de datele privind numărul de angajaţi pe ianuarie, care vor fi publice la 26 martie, dar este cert că schimbarea sentimentului consu­matorilor a avut imediat impact asupra companiilor, care şi-au diminuat angajările.

Dacă se va constata că în ianuarie 2018 va continua scăderea numărului de angajaţi, atunci acesta ar fi primul indicator care ne arată o răcire a economiei, ceea ce va pune sub semnul întrebării creşterea economică prognozată de 5,5% prognozată de guvern. De asemenea, toată discuţia privind “criza” de personal se va dovedi fără bază, cel puţin pentru anumite sectoare ale economiei unde se reduce numărul de angajaţi.

Pentru 2018 Comisia Naţională de Prognoză prevede o creştere economică de 6,1% bazată pe o majorare a numărului mediu de angajaţi de la  4,9 milioane în 2017 la 5,1 milioane în 2018.

Sursa: zf.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
17

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
38

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
30

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...