Se scumpesc curentul și gazele!

Se scumpesc curentul și gazele!

   Foto: profit.ro

In ultima vreme am avut de-a face cu scumpiri in lant cauzate, in special, de cresterea cursului euro si de majorarea de pret a benzinei. Din pacate, trendul ascendent nu se va opri aici, pentru ca se anunta noi scumpiri la energia electrica si la gaze.

Vestile despre majorarile de pret la curent si gaze sunt dezvaluite de Profit.ro, care a obtinut un raport realizat de ANRE, mai exact primul raport al noii conduceri votate in octombrie in Parlament.

Curentul se va scumpi pentru consumatorii finali cu 1,5% de la 1 ianuarie, potrivit raportului citat.

Documentul mentioneaza ca lumina se va scumpi, ca urmare a majorarii de pret pe care o va opera Transelectrica. Compania de transport se confrunta cu o crestere a costurilor cu energia suplimentara necesara asigurarii sigurantei in functionare a sistemului energetic national, in momentele in care productia de energie nu face fata consumului.

Asa ca a decis sa majoreze tariful pentru serviciul de sistem, ceea ce se va traduce printr-o scumpire si la consumatorul final.

"ANRE apreciaza ca (...) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 (...) tariful pentru serviciul de sistem - componenta pentru servicii tehnologice de sistem (STS) va trebui majorat cu circa 20-30% (...) In concluzie, aceasta suplimentare, la care se adauga si evolutia in sens crescator a preturilor pentru achizitia in regim concurential a serviciilor tehnologice de sistem in acest an, conduce la majorarea certa a costurilor cu achizitia serviciilor tehnologice de sistem, ceea ce ar implica o crestere estimata a tarifului pentru serviciul de sistem, incepand cu 1 ianuarie 2018, cu circa 20-30% pana la sfarsitul primului semestru al anului 2018, avand impact asupra pretului energiei electrice la clientii finali cu circa 1,5%", se arata in raportul ANRE.

In ultima perioada, am avut parte de doua scumpiri la energia electrica: de la 1 iulie si 1 octombrie.

ANRE a amanat scumpirea la gaze, preconizata initial pentru 1 octombrie, insa nu vom putea scapa totusi de majorare, pentru ca preturile engros de achizitie a acestora de catre furnizori de la producatori pe bursa de gaze au crescut cu pana la 20%.

Comparatia este facuta intre gazele cu perioada de livrare noiembrie 2017 - martie 2018, care ajung pana la 78 lei/MWh, comparativ cu tarifele la gaze in vigoare la finalul lunii octombrie 2017, de 64,67 lei/MWh.

In raportul pe care ANRE l-a trimis la Parlament nu se mentioneaza procentul cu care va creste pretul la consumatorul final.

Ultima scumpire la gaze a avut loc la 1 aprilie 2017.

Urmatoarea majorare anuntata initial pentru octombrie s-a amanat pana la aprobarea in Parlament a OUG nr. 64/2016 privind liberalizarea pietei pentru consumatorii casnici, lucru care inca nu s-a intamplat.

Avand in vedere toate scumpirile preconizate, saptamana trecuta BNR a majorat deja tinta de inflatie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...