Schimbare majoră: Patronii vor putea fi acționari unici la mai multe firme, iar pentru sediul social fără activitate nu mai este nevoie de semnătura vecinilor

Schimbare majoră: Patronii vor putea fi acționari unici la mai multe firme, iar pentru sediul social fără activitate nu mai este nevoie de semnătura vecinilor

Două schimbări majore privind înființarea de firme în România s-au decis ieri în Parlamentul României, iar schimbările sunt unele așteptate de mult timp în mediul antreprenorial local. Prima schimbare vizează sediul social al firmelor, iar a doua schimbare vizează interdicția de a fi asociat unic în mai multe firme.

Claudiu Năsui, membru al comisiei de Buget, Finanțe, Bănci anunță că adoptarea proiectului legislativ 440/2017 este de o importanță majoră pentru mediul de afaceri din România deoarece elimină din birocrația și cozile inutile din înființarea de firme.

Acest proiect prevede că, pentru sediile sociale fără activitate, nu mai este nevoie de semnăturile vecinilor. De asemenea, odată ce va fi promulgată legea, nu va mai exista acea prevedere ridicolă, în opinia deputatului, de a avea doar un sediu social per cameră.

„De cele mai multe ori, ce poate face statul pentru a ajuta antreprenorii este să se dea la o parte. Toate aceste prevederi limitative nu fac altceva decât să descurajeze mediul privat și antreprenorial, fără o valoare reală nici pentru stat, nici pentru cei care au curajul de a porni o afacere în România”, declară deputatul USR.

Eliminarea limitării de a avea o singură firmă

Cealaltă prevedere folositoare este eliminarea limitării pentru români de a avea o singură firmă în care să fie asociați unici. Și, implicit, elimină toată hârțogăria la care sunt supuși în momentul în care trebuie să mai înființeze o firmă și adaugă fie altă firmă în participare, fie o rudă cu 0,001% din părțile sociale.

Claudiu Năsui atrage atenția că în țări precum Anglia o firmă se poate deschide în două ore, exclusiv online. Măsurile aprobate astăzi nu fac altceva decât să aducă și în România o normalitate care deja există în alte țări din Uniunea Europeană.

Deputatul subliniază că debirocratizarea va rămâne o prioritate atât pentru el personal, cât și pentru partidul pe care îl reprezintă. Acest tip de măsuri care au un impact real și imediat în viețile românilor sunt cele care vor aduce România în rândul țărilor civilizate în care oamenii vor să construiască și să investească.

“Astăzi am obținut o victorie imensă pentru antreprenorii din România. Am eliminat din birocrația pentru înființarea de firme. Primul proiect de lege pe care l-am scris, împreună cu Cristina Prună, tocmai a fost votat și a devenit lege. Mai țineți minte când vorbeam despre proiectul de debirocratizare a procesului de înființare de firme noi? A trecut de camera deputaților și se duce direct spre promulgare! Proiectul face debirocratizare pură. Ce am reușit să schimbăm concret?

1) Am eliminat două din hârtiile inutile din procesul înregistrării sediului social.

2) Am eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială. Acest lucru îi ajută și pe cei cu profesii liberale, care au doar nevoie de o adresă de corespondență oficială ca să poată munci „la alb”.

3) Am eliminat limitarea românilor de a avea o singură firmă în care să fie acționari unici. Și, implicit, toată hârțogăria la care sunt supuși în momentul în care trebuie să mai înființeze o firmă și adăugau fie altă firmă în acționariat, fie o rudă cu 0,001% din acțiuni.

4) Elimină limitarea de a avea o singură firmă per cameră, lucru care a afectat piața imobiliară. Știți atunci când, înainte să închiriem un apartament, eram întrebați de proprietar dacă vrem să facem sediu social acolo? Ne întrebă asta pentru că este un coșmar care durează 3 ani, dacă îl facem, să îl scoată de acolo.

De cele mai multe ori, ce poate face statul pentru a ajuta antreprenorii este să se dea la o parte. Birocrația inutilă descurajază antreprenoriatul și mediul privat, cel care plătește, până la urmă, pentru toate cheltuielile statului.

Toate aceste măsuri sunt o normalitate în alte țări civilizate din Uniunea Europeană. În Anglia, de exemplu, poți deschide o firmă în două ore. De ce trebuie noi să fim mereu cei în care firmele funcționează cel mai greu? Nu e niciun motiv.

E un sentiment extraordinar să știi că nu faci doar critică. Nu faci doar propuneri care sunt ignorate. Unele chiar trec și îmbunătățesc viața românilor”, a scris ieri pe pagina sa de socializare Claudiu Năsui.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
15

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03
71

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lideri &i...

Contabila născută în Botoșani pasionată de fotbal, care luptă în competiția pentru ”1 milion”! (Foto)

astăzi, 14:02
197

Se numără printre cei 50 de concurenți de la „Insula de 1 milion” pentru că își dorește de mult timp să apară într-o emisiune televizată. Aceasta luptă pentru fiul ș...