Scandal la cadastru! Firmele din domeniu, obligate prin lege să încaseze un tarif fix de 60 de lei pe imobil!

Scandal la cadastru! Firmele din domeniu, obligate prin lege să încaseze un tarif fix de 60 de lei pe imobil!

Modificări cu scandal! Schimbările la legea cadastrului obligă firmele din domeniu să facă operațiuni de înregistrare sistemică, plătite cu 60 de lei pe imobil, în condițiile în care aceste firme sunt obișnuite să încaseze pe astfel de lucrări tarife de 15 ori mai mari.

Potrivit Agrointel.ro, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) dorește să modifice Legea 7 din 1996, a cadastrului și publicității imobiliare, într-un sens care a trezit protestele firmelor ce fac astfel de lucrări. Ministerul a publicat pe site-ul propriu de internet proiectul unei Ordonanțe de Urgență care, alături de alte modificări, ar obliga firmele să facă obligatoriu, an de an, lucrări de înregistrare sistemică.
 
Spre deosebire de înregistrarea spontană care se face la cererea unui beneficiar, inregistrarea sistematică a unui imobil (teren, casă etc) se face la cererea unei Unități Administrativ Teritoriale (UAT).

”Persoanele fizice și juridice autorizate să execute lucrări de cadastru, cartografie, topografie, geodezie, fotogrammetrie şi teledetecţie au obligația de a executa anual lucrări de înregistrare sistematică. Fac excepție persoanele fizice sau juridice autorizate să execute astfel de lucrări, care au sediul social în unități administrativ-teritoriale din mediul urban, pe a căror rază teritorială nu există terenuri extravilane”, spune unul dintre articolele legii.

Adică în loc să aleagă ce lucrări fac și ce tarife cer, firmele de cadastru vor fi obligate să realizeze lucrările de înregistrare sistematică solicitate de UAT la un tarif modic al cărui nivel este de circa 60 de lei pe imobil. Trebuie știut că tarifele percepute în prezent de firmele de cadastru pentru astfel de lucrări sunt mult mai mari. Spre exemplu, una dintre firmele bucureștene în domeniu cere pentru cadastru (măsurători) și intabularea unui teren extravilan 1.000 de lei, iar dacă acesta este intravilan și are o casă pe el tariful este mai mare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...