Românii vor putea să cumpere mașini second-hand doar o dată la doi ani

Dacă acest proiect de act normativ va intra în vigoare, românii vor putea să achiziționeze o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosința proprie. Propunerea legislativă va permite doar persoanelor juridice să achiziționeze mașini din străinătate și să le revândă la noi în țară.

Românii vor putea să cumpere mașini second-hand doar o dată la doi ani
Românii care doresc să-și cumpere și să înmatriculeze o mașină la mâna a doua ar putea să facă acest lucru mult mai greu decât până acum, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent pentru dezbatere la Senat.
 
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 a Codului fiscal, recent înregistrată la Senat pentru dezbatere, propune modificarea modului în care persoanele fizice din România își pot achiziționa autovehicule second-hand. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.
 
Concret, arata Avocatenet.ro, proiectul de lege va limita numărul de mașini pe care le pot cumpăra persoanele fizice într-un interval de timp. Practic, dacă acest proiect de act normativ va intra în vigoare, românii vor putea să achiziționeze “o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosința proprie”.

În momentul de față, în legislația din România, nu există o asemenea limitare. Pe lângă măsura amintită anterior, propunerea legislativă va permite doar persoanelor juridice să achiziționeze mașini din străinătate și să le revândă la noi în țară.
 
Măsurile propuse în proiectul de lege au ca scop „o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”.
 
Potrivit Fiscului, tranzacțiile cu mașini second-hand provenite din spațiul intracomunitar au fost făcute de către persoane fizice sau juridice fără a plăti TVA și impozit pe profit. Cele mai multe vânzări de acest tip nici măcar nu apar în evidențele contabile ale firmelor.
 
De mai mulți ani, înmatriculările de mașini la mîna a doua au înregistrat creșteri spectaculoase, lucru care contribuie la mărirea vârstei medii a parcului auto din România și, odată cu aceasta, a nivelului de poluare.
 
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...