Restituire taxe auto: Cum se vor acorda dobânzile la returnarea banilor!

Restituire taxe auto: Cum se vor acorda dobânzile la returnarea banilor!
Cei care vor primi înapoi de la stat fostele taxe auto plătite în trecut vor primi și dobânzi, potrivit unui proiect de act normativ aflat acum în dezbatere publică. Ele nu se vor acorda însă odată cu suma de restituit, ci se vor calcula de către Fisc ulterior virării banilor în conturi. Acordarea dobânzilor se va face însă în aceleași limite de timp stabilite pentru restituirea taxelor. Vorbim deja de câteva luni de posibilitatea de a cere înapoi de la stat banii plătiți în trecut pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.
 
Recuperarea banilor a devenit posibilă odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 52/2017.
 
Potrivit Avocatnet.ro, recent, au fost puse în dezbatere și normele metodologice pentru restituirea fostelor taxe auto, prin Proiectul de ordin al Ministerului Mediului și Ministerului Finanțelor Publice pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017. Actul va trebuie aprobat la nivelul ministerului și publicat apoi în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
 
Din proiectul de norme aflăm și cum se vor acorda dobânzile pentru sumele ce vor fi restituite. În primul rând, aflăm că dobânzile se vor vira în conturile solicitanților ulteriori virării banilor de taxe. Apoi, din proiect reiese că dobânzile nu trebuie cerute de contribuabil expres, ci se vor calcula și acorda din oficiu.
 
"După efectuarea restituirii sumelor (...), organul fiscal central competent calculează dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai târziu de termenul stabilit prin ordonanţa de urgenţă pentru restituirea taxelor/timbrului", scrie în proiect. Așadar, după ce se restituie banii, se începe calculul dobânzilor și apoi acordarea lor.
 
Reamintim că banii vor fi restituiți începând cu 1 ianuarie 2018, cu excepția timbrului de mediu, unde restituirea se va face în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. Și dobânzile se vor acorda tot în acest interval, potrivit normelor în dezbatere.
 
"Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulţeşte cu numărul de zile aferent perioadei cuprinsă între data perceperii taxei/timbrului şi data restituirii efective, şi cu nivelul dobânzii prevăzut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, respectiv 0,02%/zi", scrie în proiect despre modul de calcul al dobânzilor. Așadar, nivelul dobânzii va fi de 0,02% pe zi.
 
Conform proiectului, dacă dreptul la restituirea fostelor taxe auto a fost deja stabilit printr-o hotărâre judecătorească, atunci dobânda va fi cea stabilită de instanța judecătorească -- dacă s-a stabilit una.
 
Sunt contribuabili care critică însă modul de calcul al dobânzilor, spre exemplu, pentru că nivelul dobânzii ce va fi aplicat era mai mare la momentul când s-au plătit unele dintre aceste taxe. De asemenea, trebuie să menționăm și că, potrivit normelor, dacă solicitantul are datorii la bugetul de stat, va opera compensarea cu acele datorii. Or, în astfel de cazuri, suma de returnat va fi mai mică sau chiar zero, de la caz la caz, iar modul de calcul al dobânzilor se va raporta la suma de restituit, potrivit aceluiași document.
 
Atenție! Proiectul privind normele pentru restituirea taxelor auto NU se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, acesta trebuie adoptat și publicat apoi în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...