Reorganizarea ANAF, neconstituțională: Nu se va reveni la organizarea pe județe!

Reorganizarea ANAF, neconstituțională: Nu se va reveni la organizarea pe județe!
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu mai urmează să fie reorganizată, cel puțin momentan, după ce un proiect de act normativ adoptat recent de parlamentari și care prevedea acest lucru a fost găsit marți ca fiind neconstituțional. În esență, se dorea renunțarea la organizarea Fiscului pe regiuni și revenirea la organizarea pe județe. În același timp, Direcția Generală a Vămilor urma să treacă de la ANAF la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
 
Potrivit Avocatnet.ro, este vorba de un proiect de lege care a trecut în februarie 2019 de Parlament, dar care a fost declarat marți ca fiind neconstituțional. Ca să se aplice, propunerea legislativă trebuie să treacă din nou prin Parlament și să fie corectată conform observațiilor Curții Constituținale.
 
Practic, urma să se renunțe la organizarea pe regiuni a ANAF și să se revină la organizarea pe județe. Mai precis, o primă modificare ar fi fost desființarea direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și reînființarea direcțiilor județene ale finanțelor publice. Asta ar fi fost o revenire la situația pe care am avut-o până în prima parte a anului 2013.
 
„În subordinea Agenției se înființează direcțiile finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, cu sediul în municipiile reședință de județ, respectiv municipiul București, instituții publice cu personalitate juridică. Cele opt direcții generale regionale ale finanțelor publice se desființează și devin prin divizare direcții ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București”, scrie în proiectul de lege.
 
În același timp, parlamentarii au stabilit că o a doua modificare ar fi fost trecerea Direcției Generale a Vămilor în subordinea MFP, aceasta fiind acum în subordinea ANAF. Mai precis, această direcție nouă ar fi preluat atribuțiile, activitatea, posturile și personalul din cadrul următoarelor structuri ale Fiscului:
 
-Direcția Generală a Vămilor din cadrul ANAF;
-direcțiile regionale vamale;
-birourile vamale de interior și de frontieră din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

Aceste reorganizări ale ANAF implicau preluarea și încadrarea personalului actual în limita numărului maxim de posturi aprobate.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primul club de educație juridică din țară a fost înființat la Botoșani (FOTO)

Duminică, 15 Septembrie 2019
933

Pe fondul unei lipse acute din materiile studiate de elevi la clasă a celor mai elementare noțiuni din domeniul juridic, botoșăneanca Anca Colescu a fost un pionier ce a predat voluntar,  fă...

ANM: O masă de aer polar va traversa România. Se așteaptă temperaturi negative şi brumă

Duminică, 15 Septembrie 2019
1056

Meteorologii anunţă că o masă de aer polar va traversa România începând de marţi, când se va răci în jumătatea de Nord a ţării. De miercuri, răcirea se va simţ...

Marea spargere: bijuterii de 60.000 de euro furate la Rădăuți, descoperite la Botoșani!

Duminică, 15 Septembrie 2019
829

O anchetă începută la Rădăuți a devenit o adevărată poveste polițistă, cu căutări și urmăriri de bijuterii și hoți în cele două județe din nordul Moldovei, Botoșani și Suceava. Î...