Reforma ANAF întoarce România în epoca hârtiei

Reforma ANAF întoarce România în epoca hârtiei

Ministrul Finantelor, Eugen Tedorovici, a admis, marti dupa-amiaza, la Palatul Victoria, ca sistemul informatic al ANAF reprezinta in continuare principalul impediment in relatia intre stat si contribuabil. In aceste conditii, Eugen Teodorovici pregateste publicul pentru revenirea - "temporara", a asigurat ministrul - la practica depunerii declaratiilor in format fizic, la sediile Fiscului.

Oficial, ministrul de Finante afirma ca masura pe care "o ia in calcul" are si ratiuni "umanitare", legate de accesul limitat al populatiei "la mijloace moderne de comunicare".

Capacitatea sistemului informatic al ANAF este astazi limitata la 9.000 de accesari simultane, ca urmare a renuntarii la programul de modernizare al Fiscului prin programul cu Banca Mondiala.

"Au fost solicitari justificate, nu multe, pentru depunerea declaratiei pe format hartie, pentru a avea o astfel de alternativa cel putin pentru o perioada, pana cand intregul sistem va fi modernizat. Sunt deja 700.000 persoane, contribuabili care au deja acest SPV (Spatiu privat virtual) . La inceputul lui 2018, in prima parte a anului, erau undeva la 5%. A crescut foarte mult acest numar.

Pe de-o parte, este vorba despre sistemul informatic. Pe de alta parte, este si vorba de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc modern de comunicare. Pentru care situatie, luam in calcul inclusiv acceptarea depunerii Declaratiei Unice pe format hartie pentru o perioada de timp, pana cand lucrurile se regleaza definitiv, cel putin pana la finalul anului", a declarat ministrul Finantelor, la finalul sedintei de guvern.

Banca Mondiala a fost notificata oficial, pe data de 19 noiembrie 2018, de catre Ministerul Finantelor, care in numele ANAF a solicitat anularea liniei de credit de 52 de milioane de euro, cat mai era disponibil din totalul de 70 de milioane aprobat prin proiect.

Sursele Curs de Guvernare afirma ca solicitarea a fost justificata prin "schimbarea circumstantelor si a viziunii de abordare" asupra modului de implementare a sistemului informatic al ANAF - componenta esentiala a proiectului de reforma.

Sub formularea diplomatica se ascunde urmatoarea realitate: Ministerul de Finante a refuzat sa lase la ANAF capacitatile IT cu ajutorul carora se urmareste centralizarea datelor financiare din intreaga tara si dezvolta in schimb capacitatile unui Centru National pentru Informatii Financiare, structura componenta a aparatului central al Ministerului Finantelor Publice. (cursdeguvernare.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Donația care traversează Europa: haine și jucării de la românii din Newcastle, pentru o comună din Botoșani

Marţi, 20 August 2019
342

Parohia ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Newcastle (Marea Britanie) a organizat un demers umanitar pentru a ajuta locuitorii aflați în situații financ...

Revoluție culturală: un robot slujeşte într-un templu budist din Japonia!

Marţi, 20 August 2019
135

Un robot, numit Kannon, după zeitatea budistă a milosteniei, slujeşte în templul Kodaiji din Kyoto.Adesea, religiile par a se afla de partea baricadei care valorizează viaţa oamenilor ...

Octav Onicescu, de pe treptele de la Laurian până în cărțile de istorie ale civilizației: "Veţi crea, veţi avea; nu veţi crea, nu veţi avea; nu veţi fi!"

Marţi, 20 August 2019
184

Octav Onicescu este unul dintre cei mai străluciţi matematicieni din toate timpurile, cu o contribuţie importantă în mai toate ramurile matematicii, atât teoretice cât şi aplica...