Programul Rabla: De ce este necesar ca mașinile casate să aibă ITP valabil?

Programul Rabla: De ce este necesar ca mașinile casate să aibă ITP valabil?

Mașinile care nu au ITP valabil nu vor mai putea fi valorificate prin Programul Rabla începând cu data de 1 ianuarie 2019. Informația a fost publicată pe site-ul Auto Bild încă de acum două luni, dar, astăzi, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, a explicat care a fost rațiunea din spatele acestei decizii.

„Am considerat că ITP-ul este o condiție obligatorie în ceea ce privește casarea unei mașini și stoparea poluării, deoarece ITP-ul dă dreptul utilizatorului sau proprietarului de autovehicul de a funcționa, de a circula pe drumurile publice. Atâta timp cât acesta nu are un ITP valabil, nu poate circula. În consecință, nu generează nici emisii și tocmai acesta a fost considerentul pentru care am introdus în actul normativ care este în vigoare, dar cu aplicabilitate începând cu ianuarie 2019 condiția de ITP valabil“, a explicat Brezuică.

„Programul este în felul următor: trebuie să casezi o mașină veche de peste 8 ani, înmatriculată, care să aibă și ITP-ul valabil, deci să genereze emisii, și să o înlocuiești cu o mașină nouă pe care ți-o achiziționezi în cadrul programului, aplicând pentru bonificația respectivă, care poate să ajungă la aproximativ 2.000 de euro dacă emisiile de poluanți ale autovehiculului nou achiziționat sunt foarte reduse“, a mai adăugat șeful AFM.

Anul acesta au fost casate aproximativ 40.000 de mașini vechi prin Programul Rabla, iar până la finalul anului mai sunt circa 9.000 de tichete disponibile. În cazul în care acestea nu vor fi revendicate până la finalul anului, se vor pierde. Pentru 2019, programul va continua în aceleași condiții, inclusiv cu varianta Rabla Plus, care presupune acordarea unei bonificații de aproximativ 10.000 de euro pentru un vehicul cu propulsie electrică.

Agerpres

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Procurorii Anticorupție au plecat la Suceava cu tot cu directoarea de la Mavromati! (Foto, Video)

astăzi, 12:30
30

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au ieșit însoțiți de Monica Adăscăliței, actualul manager al Spitalului Mavromati.Monica Adăscăliței a urcat în mașina Jandarmerie...

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
76

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
125

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...