Prețul lemnului de foc a crescut cu 50% în ultimii 2 ani. Jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne.

Prețul lemnului de foc a crescut cu 50% în ultimii 2 ani. Jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne.

Prețul lemnului de foc a crescut cu peste 50% în ultimi doi ani, iar situația e generată de faptul că jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne de foc. Iar acest lucru, mai ales în mediul rural, unde circa 85% folosesc lemnul pentru încălzire.

Consiliul Concurenţei a explicat că această creștere a prețului la lemnul de foc vine după ce în perioada august 2016 – august 2018, cererea de masă lemnoasă cu destinaţia lemn de foc a fost mai mare decât oferta. Acert lucru a condus la creşteri semnificative ale preţurilor şi la disfuncţionalităţi în aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc.

Toate aceste disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu lemn de foc au determinat populaţia să achiziţioneze lemn de lucru, mai scump, direct sau prin intermediari, schimbându-i destinaţia în lemn de foc, privând astfel industria specifică de resursa necesară.

Lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România, numărul gospodăriilor care utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire fiind de 3,415 milioane, reprezentând 45,71%, din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel naţional, conform datelor Institutului Naţional pentru Statistică.

În ceea ce priveşte mediul rural, numărul locuinţelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de 2,773 milioane, ceea ce reprezintă 85% din totalul locuinţelor înregistrate în mediul rural.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comunicat: Organizaţia PNL Botoşani salută numirea noului prefect: „Nu vom tolera niciun gest partizan”

astăzi, 19:18
83

Organizaţia PNL Botoşani salută numirea noului prefect şi intrarea în normalitate şi la nivelul judeţului în ceea ce priveşte implementarea politicilor publice de către Guvernul Ro...

Proiect: Poliția rutieră va putea ridica mașinile parcate pe trotuare

astăzi, 15:45
303

Un proiect de lege înaintat de către deputatul USR Cătălin Drulă dorește schimbarea Codului Rutier, astfel încât să confere mai multă putere de acțiune poliției rutiere atun...

Și cu valiza la ușă, Dan Șlincu a cerut bani pentru primării de la Guvern

astăzi, 15:17
357

Aflat cu valiza la ușă, prefectul Dan Șlincu a folosit timpul rămas până la investirea noului prefect, Valentin Colbu, și a înaintat către Guvern un Proiect de Hotărâre de Gu...