Prescripția datoriilor fiscale în 2018: Când nu mai poți fi obligat să-i dai statului banii

Prescripția datoriilor fiscale în 2018: Când nu mai poți fi obligat să-i dai statului banii
Statul are la dispoziție un termen de cinci ani pentru a stabili creanțele fiscale și tot un termen de cinci ani pentru a executa silit contribuabilul care nu-și plătește dările la stat: impozite, taxe, contribuții, penalități și alte accesorii la aceste sume. Conform procedurii fiscale, aceste termene de prescripție curg de la momente diferite. Practic, dacă statul stă prea mult în pasivitate, nu-l mai poate obliga pe contribuabil să dea banii datorați statului, iar cei care plătesc după ce se împlinește termenul de prescripție nu mai pot cere banii înapoi.
 
În Codul de procedură fiscală, datoriile, în sens larg, sunt: impozite, taxe, contribuții sau sume pe care contribuabilul trebuie să le primească înapoi de la stat (obligații fiscale principale) și dobânzi, penalități sau majorări aplicate sumelor de mai sus (obligații fiscale accesorii).
 
Creanțele fiscale din care se nasc aceste obligații fiscale principale și accesorii se constituie atunci când se constituie baza de impozitare care le generează sau în momentul la care contribuabilul este îndreptăţit să ceară restituirea unor sume de bani de la stat.
 
Cum se stabilesc creanțele fiscale: prin declarația de impunere depusă de contribuabil sau prin decizia de impunere emisă de Fisc.
 
Ca să stabilească creanțele fiscale, organele statului trebuie să acționeze în acest sens în cadrul unui termen de prescripție de cinci ani, care începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel.
 
Altfel spus, Fiscul nu poate să ceară plata unor impozite, taxe ș.a.m.d. șapte ani mai târziu de la momentul când se datora respectiva obligație fiscală. Dacă ar fi trebuit să plătești unele contribuții în 2012, nu ți se mai poate cere plata lor în 2018.
 
Dreptul de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de zece ani în cazul în care acestea rezultă din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, scrie în Codul de procedură fiscală. Aici, termenul curge de la momentul când hotărârea instanței penale rămâne definitivă.

Continuarea pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...