Premierul, despre contribuția la pensiile private: Românii ar putea alege dacă banii lor merg la stat sau la privat!

Premierul, despre contribuția la pensiile private: Românii ar putea alege dacă banii lor merg la stat sau la privat!

Soarta Pilonului II de pensii private obligatorii se află din nou în centrul discuțiilor în spațiul public. Săptămâna trecută, presa centrală scria că se dorește micșorarea acelei părți din contribuția obligatorie a salariatului la sistemul de pensii ce merge către fondurile private, astfel încât să meargă la stat o porție mai mare. Recent, premierul României a declarat că sunt luate în calcul mai multe variante pentru viitorul Pilonului II, nu neapărat micșorarea contribuției, una dintre ele fiind chiar ca românii să-și poată exprima opțiunea cu privire la propria contribuție, arata avocatnet.ro.

E deja a treia oară pe anul acesta când se țin discuții serioase în spațiul public în legătură cu Pilonul II de pensii private (cele obligatorii). Dacă lunile trecute s-a vorbit despre desființare, de data aceasta, potrivit presei centrale, ar exista intenții pentru reducerea contribuției care merge la fondurile private, astfel încât o parte mai mare din totalul contribuției să meargă la stat.

Premierul Mihai Tudose a făcut recent o serie de declarații pe acest subiect și a spus că micșorarea cotei care merge la Pilonul II (privat) nu este singura variantă luată în calcul. În discuții ar mai exista și ideea ca românii să poată opta pentru unde anume se duce contribuția lor la pensie și, desigur, ar mai rămâne varianta în care nu se va schimba nimic.

"Sunt trei variante în privinţa Pilonului II de pensii: să rămână lucrurile aşa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de către administratorii privaţi ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat, varianta a doua - să dimininuăm cota pentru Pilonul II în favoarea Pilonului I şi varianta a treia, cea de opţional. Săptămâna viitoare vom avea, cred, simulările complete şi atunci vom lua o decizie", a declarat Mihai Tudose, potrivit news.ro. În continuare, premierul a declarat că o decizie ar putea fi luată chiar săptămâna viitoare.

Ce ar înseamna, de fapt, micșorarea cotei care se duce la Pilonul II? Contribuția la pensie datorată de salariat din venitul său brut este de 10,5% și e un procent fix, salariații neputând să refuze ca acesta să le fie luat din salarii (contribuția la pensii este obligatorie). Când sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus în România (2008), statul s-a hotărât să cedeze fondurilor de pensii private o parte din contribuția noastră la asigurările sociale, adică o parte din acest 10,5%.

Practic, din această contribuție, 5,1% merge către fondul privat (Pilonul II), iar restul de 5,4% merge în continuare la stat și nimic nu se plătește în plus. Împărțirea acestei contribuții în două direcții nu echivalează nicicum cu o diminuare a drepturilor la pensie ale salariaților.

Discuțiile care se fac zilele acestea privitor la Pilonul II de pensii pleacă de la intenția (încă neconfirmată) a Ministerului Finanțelor Publice de a diminua procentul de 5,1% care merge la Pilonul II. Altfel spus, de a face ca o parte mai mare din contribuția obligatorie a salariatului să meargă în vistieria statului.

Pe contribuabil, această diminuare nu-l afectează în mod direct și pe termen scurt - dar l-ar putea afecta în viitor, peste ani de zile, când statul nu va mai avea bani să-i plătească pensia (tocmai pentru a evita astfel de situații s-a adoptat și la noi ideea pensiilor private obligatorii). De asemenea, diminuarea acestei contribuții nu echivalează cu naționalizarea sau cu desființarea Pilonului II. Contribuabilul nu va plăti nici mai mult, nici mai puțin.

Totuși, diminuarea procentului care merge la Pilonul II nu s-ar alinia deloc cu promisiunile făcute în anii precedenți. Au existat discuții pentru majorarea la 6% a contribuției pentru Pilonul II, însă creșterea a fost amânată în mai multe rânduri.

"Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%", informa Autoritatea de Supraveghere Financiară într-un comunicat recent.

Notă: Despre cum contribuim la Pilonul II de pensii, cum putem afla la ce fond merg banii noștri (dacă nu l-am ales deja), ce se întâmplă cu banii în caz de deces și alte chestiuni importante cu privire la pensiile private obligatorii puteți citi mai multe în acest documentar legislativ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cezara Munteanu: "Îmi iubesc țara și mă mândresc cu ea. Nu mi-aș dori să plec definitiv..."

astăzi, 13:47
706

Cezara Munteanu, actriță. De unde vine Cezara și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actrița de astăzi?Cezara vine de depa...

În ultimii 15 ani, România a pierdut peste două milioane de locuitori. Ce căi de a crește natalitatea au găsit alte țări europene

astăzi, 09:39
210

Potrivit estimărilor publice, peste 10 ani, vor mai fi în țară între 17 și 18 milione de români (în funcție de scenariul pessimist, mediu sau optimist de calcul). Asta e v...

Românii care pot ieși la pensie mai devreme. Se propune modificarea legii

astăzi, 08:38
743

O propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată de puțină vreme la Senat pentru dezbatere.Măsurile ce-i vizeaz...