Poate Guvernul sa oblige privatii sa pastreze salariile la un anumit nivel? Cum ar putea s-o faca fara sa incalce Constitutia

Informatia ca Guvernul intentioneaza sa oblige prin lege angajatorii privati sa pastreze un nivel al salariului brut, dupa transferul contributiilor la angajat, i-a luat prin surprindere si pe expertii economici.

Poate Guvernul sa oblige privatii sa pastreze salariile la un anumit nivel? Cum ar putea s-o faca fara sa incalce Constitutia

Acestia au luat la analizat declaratia ministrului de Finante Ionut Misa si, corelat cu legile in vigoare, au venit cu argumente pro si contra. Cei mai multi insa au precizat ca acest lucru nu este posibil si ca reprezinta o incalcare a drepturilor.

Consultantul fiscal Emilian Duca a sustinut ca Guvernul nu poate interveni intr-un contract de munca incheiat intre angajat si angajator, astfel incat sa-l oblige pe angajator sa mareasca salariul, asa cum a anuntat marti ministrul Finantelor, Ionut Misa.

"Practic, Guvernul vrea sa garanteze ca salariul net se va mentine - cel putin - la acelasi nivel, in urma trecerii platilor CAS de la angajator la angajat. Asta s-ar putea face printr-o modificare a contractului de munca, astfel incat brutul sa nu mai fie un cost al angajatorului.

Dar statul nu poate interveni intr-un astfel de contract si probabil ca initiatorii au in vedere altceva - sa modifice definitia salariului brut, sa restabileasca ce sume se includ si ce nu in acest salariu", a declarat consultantul fiscal pentru Mediafax.

Cristian Paun, profesor de economie, sustine ca Executivul risca sa incalce Constitutia. "Problema mare este ca nu poti interveni cu o lege in contractele private. Incalci prevederi constitutionale. Pana la urma, contractul este legea partilor intr-o economie de piata. Aruncam in aer instititutia contractelor private, intre care intra si contractul privat de munca", a declarat Paun pentru Digi 24.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, a precizat ca antreprenorul va da salariul ca sa-si mentina forta de munca performanta, cu sau fara reglementarea legala, dar ca "celor care sunt mai putin competenti nu o sa le creasca salariile nici daca spune domnul Misa, nici domnul prim-ministru, nici tot Parlamentul".

Pe de alta parte, consultantul fiscal Gabriel Sincu se declara pentru aceasta solutie.

"Toate contributiile datorate de angajator se muta in salariul brut. Se doreste mutarea, prin lege, a costurilor salariului brut astfel incat salariul net al angajatului sa nu aiba de suferit. Daca ministrul Finantelor spune ca se doreste ca angajatorul sa fie obligat la un anumit nivel al salariului brut care sa fie egal cu salariul brut actual plus costurile adiacente cu contributiile sociale actuale ale firmei, masura este buna. Parerile sunt insa impartite in ceea ce priveste posibilitatea statului de a obliga un angajator din mediul privat sa mentina un anumit nivel al salariului brut.

De exemplu, cei care sustin ca ar putea sa faca acest lucru argumenteaza ararand ca tot statul face majorarea salariului minim pe economie prin lege. In opinia mea atat timp cat lucrurile vor fi gandite astfel incat nici firma sa nu aiba costuri suplimentare, nici angajatul sa nu aiba un salariu net mai mic, se poate face acest lucru si prin lege. Fiindca numai un angajator de rea credinta ar vrea sa-si pacaleasca angajatii ca urmare a introducerii unui astfel de act normativ", a spus Gabriel Sincu, pentru Mediafax.

Acesta a adaugat ca autoritatile au la indemana un instrument prin care pot monitoriza situatia. "Este vorba despre Registrul General de Evidenta a Salariatilor - REVISAL, unde practic sunt inregistrate toate contractele din economie. Sau se poate face un program informatic care sa avertizeze daca angajatorul respecta sau nu aceasta obligatie. Personal cred ca aceasta masura este foarte buna, daca este facuta asa cum trebuie. Nu va pierde nici angajatul, nici angajatorul si nici statul. Nici un angajator nu ar trebui sa fie nemultumit si sa comenteze", a mentionat Sincu.

Amintim ca ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat, marti, ca Guvernul intentioneaza sa oblige angajatorii privati sa pastreze un nivel al salariului brut. Potrivit Ziare.com, Misa a spus ca, dupa ce contributiile sociale vor fi transferate exclusiv in sarcina angajatului, Guvernul va introduce o "o masura tranzitorie care va obliga angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut. Va fi o dispozitie legislativa prin care se va stabili ce va include salariul brut".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...