PFA-urile și întreprinzătorii persoane fizice au de astăzi noi reguli care obligă în unele cazuri la restructurarea activității!

PFA-urile și întreprinzătorii persoane fizice au de astăzi noi reguli care obligă în unele cazuri la restructurarea activității!

Persoanele fizice autorizate și întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, au de astăzi un nou cadru care le obligă să se încadreze în maximum 5-10 clase de activități și să limiteze numărul de angajați la maximum 3-8 persoane. Noile reguli au fost introduse în octombrie și, conform ONRC, devin valabile începând de astăzi. Firmele au un interval la dispoziție pentru conformare, arata Profit.ro.

Termenul de conformare este de 2 ani, până cel târziu la jumătatea lunii ianuarie 2019.

Din martie 2019, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) va radia automat PFA-urile și întreprinderile individuale care nu s-au conformat până la acel moment noilor reguli.

În România sunt înregistrate astăzi, ca active fiscal, 584.000 de firme cu activități independente (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale).

''Începând cu data de 16.01.2017, se modifică modul de înregistrare și de funcționare a persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II) și întreprinderilor familiale (IF). Facem precizarea că, în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a Legii, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut mai sus, trebuie să solicite oficiului registrului comerțului competent modificarea în mod corespunzător a mențiunilor din registrul comerțului referitoare la obiectul de activitate. În termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani, oficiul registrului comerțului radiază din oficiu persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care nu au operat modificările impuse de legislația în vigoare'', atenționează ONRC.

Legislația actuală nu limitează astăzi clasele de activitate pentru PFA.

În același timp, PFA va putea desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta cu contract individual de muncă.

Astăzi, o persoană fizică autorizată poate angaja terțe persoane cu contract individual de muncă fără a fi obligată să se limiteze la un anumit număr de angajați.

Pentru întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, decizia este ca aceasta să poate avea în obiectul de activitate până la 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN și să poată angaja cel mult 8 salariați.

Dacă nu a fost autorizată anterior pentru una sau mai multe activități, PFA sau întreprinderea individuală va trebui să solicite autorizarea acesteia/acestora.

În realizarea obligațiilor, PFA și întreprinderea individuală pot opta pentru modificarea formei de organizare.

Explicația autorităților pentru aceste modificări: Microîntreprinderile să nu își schimbe statutul după ce observă facilitățile de care beneficiază o astfel de întreprindere: "Întreprinderile individuale să nu dezavantajeze microîntreprinderile, să nu distorsioneze concurența în piață și să nu genereze tensiuni și disfuncționalități în mecanismul economic, stimulând migrarea juridică, economică și fiscală a microîntreprinderilor către statutul de întreprindere individuală". Profit.ro

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...