Pensiile românilor fără privilegii: cea mai mare pensie stabilită pe merit, peste 23.200 de lei brut lunar

Românul plătit cu cea mai mare pensie din ţară, stabilită meritocratic, în funcţie de cît a cotizat, la fel ca pentru majoritatea dintre noi, obţine o pensie de peste două ori mai mică decît magistratul cu cea mai mare pensie specială plătită în ţara noastră unui civil. 

Pensiile românilor fără privilegii: cea mai mare pensie stabilită pe merit, peste 23.200 de lei brut lunar
Cea mai mare pensie încasată de un civil şi stabilită doar în baza contribuţiilor virate pe parcursul vieţii sale profesionale la sistemul asigurărilor sociale depăşeşte 23.200 de lei brut în luna aprilie, au spus pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice. 
 
Aceste pensii sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale, adică sunt calculate pe baza punctajului mediu anual, la fel ca pentru majoritatea românilor. Casa Naţională de Pensii Publice nu a oferit informaţii suplimentare despre profesiile din care s-au pensionat beneficiarii, dar nici despre anii pensionării acestora. 
 
Cele mai mari zece pensii plătite pe merit, în funcţie de contribuţiile virate în numele beneficiarilor la sistemul asigurărilor sociale, sunt semnificativ mai mici decît cele mai mari pensii de serviciu, încasate de civili.
 
Cea mai mare pensie civilă, stabilită pe merit şi plătită în aprilie, ajunge la 23.256 lei brut, aşa cum am arătat mai sus. Pensia e plătită doar din bugetul asigurărilor sociale, funcţie de contribuţiile de asigurări sociale.
 
Spre comparaţie, cea mai mare pensie de serviciu (sau specială, aşa cum e cunoscută în vorbirea curentă), plătită în aprilie unui civil, depăşeşte 56.800 de lei brut şi o încasează un magistrat pensionar, au spus oficialii instituţiei exclusiv pentru Economica.net. Pensia sa e însă plătită în proporţie de peste 90% de la bugetul de stat şi nu în funcţie de contibuţiile virate la pensie.
 
Concret, magistratului pensionar i s-ar cuveni în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale o pensie de doar 3.600 lei brut pe lună. 53.200 de lei din valoarea pensiei încasate de magistrat e suportată de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din România.  Mai mult pe Economica.net...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...