Ordinul care blochează banii fermierilor!

Este o situație fără precedent, iar discuțiile dintre producătorii agricoli și autorități sunt cu atât mai anevoioase cu cât funcționarii au decis să schimbe regulile pe ultima sută de metri astfel încât crescătorii de animale –  în speță cei cu ferme de suine, riscă să piardă totul și să ajungă la faliment.

Ordinul care blochează banii fermierilor!

   Foto: Agrointel.ro

Banii fermierilor, blocați de un act normativ care ar fi trebuit publicat în urmă cu luni bune.

Potrivit Agrointel.ro, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România semnalează o situație gravă cu care crescătorii de suine nu s-au mai confruntat până acum și care, la acest moment este de-a dreptul blocată, la fel ca și banii pe care fermierii trebuie să îi încaseze pentru bunăstarea animalelor.

Au de ales: ori nu iau bani, ori nu iau bani!

"Fermierii sunt între ciocan și nicovală: fără Ordinul de sancțiuni, se întârzie plățile pe bunăstare la animale pe 2016. Cu Ordinul de sancțiuni în forma actuală, crescătorii de porci vor intra in faliment! După cea de a patra rundă de discuții desfășurată la sediul MADR între reprezentanții fermierilor și ai Autorității de management, fermierii au înțeles că până la apariția Ordinului de sancțiuni pe anul 2016 nu vor primi banii pe bunăstare. Și mai îngrijorător este că de acest nou ordin nu s-a știut până în luna noiembrie iar fermierii l-au perceput ca pe o glumă de prost gust", se arată în comunicarea ACEBOP condusă de președintele dr. med. vet. Mary Pană.

Reguli schimbate pe parcurs!

"Reprezentanții ministerului propun practic în acest ordin ca fermierii care au crescut mai mult de 2,3 serii în 2016 să nu mai primească bani pe bunăstare. APIA și-a dat acordul, prin adeverințele eliberate, pentru 3-3,5 serii, fermierii au luat de la bancă, cu încredere, bani în avans. Acest nou tertip va pune cu siguranță pe butuci creșterea porcilor în România. Este inadmisibil ca regulile să fie schimbate la sfârșitul anului!", explică ACEBOP de ce  fermierii riscă să piardă toți banii.

"Semnalul de alarmă pe care il transmitem conducerii ministerului este să NU intre în acest joc periculos. În urma lui, vom fi târâți toți în justiție: fermieri, APIA, MADR. Unii au eliberat adeverințe, alții au încasat avansuri. Atragem atenția asupra ordinului, care este neconstituțional prin aplicarea lui retroactivă. Rugăm pe această cale toate asociațiile să susțină poziția fermierilor și juriștii din MADR să revizuiască Ordinul de sancțiuni propus de Autoritatea de Management. Mare atenție!Nu ne putem juca cu afacerile și cu viețile fermierilor", este semnalul de alarmă tras de ACEBOP.

De precizat că ordinul în cauză conține prevederi nu doar pentru crescătorii de suine, ci și pentru cei de păsări, așa că prin nepublicarea lui, nici aceste ferme nu pot încasa banii ce li se cuvin. Adică două sectoare în prag de faliment din cauza unor orgolii birocratice, conchide Agrointel.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
542

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
394

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2830

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...