Negocierea colectivă: Cum demonstrezi autorităților că ai discutat cu angajații ajustarea salariilor brute

Negocierea colectivă: Cum demonstrezi autorităților că ai discutat cu angajații ajustarea salariilor brute
În cazul unui control al autorităților, angajatorii ar avea la dispoziție o modalitate simplă de a demonstra că au purtat negocieri colective cu angajații, în privința ajustării salariilor brute, spune un specialist în dreptul muncii. În contextul transferului contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS), toți angajatorii sunt obligați, în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017, să inițieze negocieri colective cu angajații proprii privind ajustarea salariilor brute.
 
Obligația angajatorilor de a demara negocieri colective cu salariații proprii, între 20 noiembrie și 20 decembrie 2017, a fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017. Aceasta vine în contextul trecerii CAS și CASS în totalitate în sarcina angajaților, măsură ce impune majorarea salariilor brute pentru păstrarea actualelor salarii nete.
 
Concret, toți angajatorii din România, indiferent câți salariați au, trebuie să inițieze negocieri colective în această perioadă. Însă, așa cum a subliniat un avocat pentru redacția noastră, obligația este strict de a începe negocieri, nu și de a încheia un contract colectiv de muncă sau un act adițional la acesta în urma lor.
 
Astfel, la nevoie, dacă trebuie să dovedească autorităților că au inițiat negocierea colectivă, angajatorii au nevoie de un simplu proces-verbal încheiat în urma discuțiilor pe tema ajustării salariilor brute.
 
„Este de subliniat faptul că obligatorie este doar negocierea și nu încheierea unui contract colectiv de muncă sau a unui act adițional la contractul colectiv de muncă. Prin urmare, în opinia noastră, este suficient dacă, în urma negocierilor, soluțiile discutate cu privire la modalitatea de aplicare a noilor reglementări fiscale ar fi consemnate într-un simplu proces-verbal de ședință semnat de partenerii sociali pentru a putea face dovada conformării obligației instituite de OUG nr. 82/2017”, a declarat, pentru avocatnet.ro, Mihai Anghel, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații.
 
În orice caz, este bine de știut că refuzul angajatorilor de a demara negocieri colective poate fi sancționat de autorități cu amenzi de până la 10.000 de lei. Însă, în rest, nu există nicio altă sancțiune explicită pentru neîncheierea unui contract colectiv de muncă sau a unui act adițional la acesta. Sursa: Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Trecem la ora de vara: In noaptea de sambata spre duminica dam ceasurile inainte

Sâmbătă, 24 Martie 2018
385

In ciuda vremii de afara, Romania va trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de vara. Ceasurile vor fi date inainte cu o ora, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00.Astfel, duminica...

Botoșănean implicat într-un accident mortal, la Suceava!

Sâmbătă, 24 Martie 2018
1946

Doua tiruri si o camioneta s-au ciocnit vineri in trafic, tirurile plonjand in gardul unei case. Soferul unuia dintre autotrenuri a ramas incarcerat, in stare de inconstienta, iar pentru extrager...

În sfârșit, Becali e mulțumit de jucătorul de la FC Botoșani: "Ce gol a dat! Este imposibil sa nu ajunga mare fotbalist!"

Sâmbătă, 24 Martie 2018
472

Gigi Becali are încredere ca FCSB va triumfa la finalul acestui sezon, dar îsi face timp si pentru viitor. Astfel, finantatorul ros-albastrilor se bucura pentru faptul ca si-a asigurat sem...