Ministrul Agriculturii vrea să aducă ploaia artificială!

Ministrul Agriculturii vrea să aducă ploaia artificială!

   Foto: Agrointel.ro

Măsura care ar putea elimina definitiv despăgubirile pentru secetă! Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță o investiție care are drept scop "stimularea precipitațiilor". Proiectul se află însă doar pe hârtie iar ministrul recunoaște că ”încă nu există conturate soluțiile din punct de vedere științific!

Șeful MADR a declarat, într-o declarație acordată Agerpres, că s-a început deja dezvoltarea sistemului antigrindină, iar până la sfârșitul anului vor exista 60 de puncte de lansare din trei puncte de comandă operaționale. Este vorba despre Muntenia (Prahova și Oltenia), Transilvania (Maramureș, Mureș, Timiș) și Moldova (Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea).

"Am început și programul antigrindină. Este în derulare, iar la 15 aprilie vor fi 34 de puncte de lansare operaționale. Acum avem 23 și vom mai termina 11, iar până la sfârșitului anului încă 26. În total, vom avea 60 de puncte de lansare cu trei centre de comandă operaționale și vom crește suprafața protejată de la 280.000 de hectare la 500.000 de hectare. La anul vrem să ajungem cu 835.000 de hectare protejate. Vom începe și cu stimularea precipitațiilor, dar aceasta este o etapă mai dificilă și încă nu avem conturate soluțiile din punct de vedere științific", a adăugat ministrul Agriculturii.

Dezvoltarea unor tehnologii de stimulare a precipitaţiilor ar înseamna costuri de 4-5 ori mai mici pe tona de apă decât irigaţiile tradiţionale.

Conceputul de "ploaie artificială"  nu este unul nou pentru țara noastră. Provocarea ploii artificiale din nori de grindină la un cost rezonabil și fără impact riscant asupra mediului a fost propusă pentru prima dată în 2007, dar pentru a trage o rachetă antigrindină, trebuie să existe un raport de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), ceea ce înseamnă ca aceasta trebuie să-și asume responsabilitatea pentru o eventuală prognoză greșită.

România prezintă un risc considerabil față de schimbările climatice, zonele cele mai afectate fiind situate în partea de sud, sud-est și est a țării, conform rapoartelor internaționale relevante și analizelor efectuate de Administrația Națională de Meteorologie. arata Agrointel.ro.

Seceta, inundațiile și alte probleme legate de schimbările climatice au un impact semnificativ asupra stabilității producției și a securității alimentare naționale, iar lipsa unei infrastructuri adecvate contribuie la limitarea oportunităților de dezvoltare economică în pofida existenței potențialului din agricultură.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...