Mii de rable scoase din circulaţie, la Botoşani, cu bani de la stat

Programul Rabla s-a dovedit a avea succes la Botoşani, din anul 2009 de când a început acest program şi până în prezent la nivelul judeţului fiind scoase din circulaţie 7.000 de rable.

Mii de rable scoase din circulaţie, la Botoşani, cu bani de la stat

Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani, Eugen Mateciuc, Programul Rabla va continua şi în cursul acestui an şi va fi destinat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.

Anul trecut au fost mai multe instituţii publice şi agenţi economici din Botoşani care şi-au înnoit parcul auto folosind vocuherele din cadrul Programului Rabla.

Fondurile pentru derularea acestui program provin de la Administraţia Fondului de Mediu, bugetul fiind aprobat de către Ministerul Mediului.

“Programul Rabla va merge în continuare, din informaţiile pe care le deţin. În anul 2017 s-au alocat 250 de milioane de lei, 205 milioane de lei la Programul Rabla clasic şi 45 de milioane la Programul Rabla plus. Tot ce a fost în program a fost accesat, s-a mai suplimentat cu 10 milioane de lei. La Botoşani a fost un singur agent economici care a primit şi a emis certificate, fiind vorba de Goldana, care a emis 128 de certificate de distrugere, dar puteau fi duse maşinile în alt judeţ şi să se înscrie la un dealer de la noi. Au intrat în programul Rabla clasic şi persoane juridice. Au accesat acest program 24 de unităţi economice, asociaţii şi instituţii pentru care au fost achiziţionate 42 de autovehicule noi. Primăria Ungureni, Spitalul Mavromati cu patru maşini, APIA două maşini şi Spitalul Dorohoi, cabinete de avocatură, medicale”, a precizat directorul APM Botoşani.

Anul de vârf al acestui program a fost 2010, valoarea voucherului la acea vreme fiind de 3.800 de lei, iar pentru a putea cumpăra o maşină puteai intra cu trei vouchere în program. Valoarea unui voucher a  crescut acum la 6.500 de lei şi poate fi folosit unul singur pentru achiziţia unui vehicul nou.

Chiar dacă anual sunt scoase mii de rable din circulaţie, folosindu-se acest program, locul acestora este luat imediat de numărul extrem de mare de maşini second-hand aduse din străinătate.

 

 

 

Spune-ne opinia ta