Isarescu: Oamenii trebuie sa priceapa ca pot cere statului scoli si spitale civilizate doar daca-si platesc taxele

Isarescu: Oamenii trebuie sa priceapa ca pot cere statului scoli si spitale civilizate doar daca-si platesc taxele

Populatia trebuie sa inteleaga faptul ca poate cere statului scoli, spitale civilizate si autostrazi doar daca isi plateste taxele si impozitele, iar autoritatile trebuie sa colaboreze pentru educarea cetatenilor, a sustinut, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

El a fost prezent la evenimentul de lansare a platformei de educatie financiara TAXEDU. "Nu cred ca este cazul sa dezbatem cat de importanta este educatia financiara. Putem spune ca este un subiect de mare actualitate in Europa, in lume si in Romania. (...) Fara un efort coordonat intre institutii, intre autoritati, nu putem atinge obiectivul de a avea o populatie care sa inteleaga problemele economice, financiare, bancare. De exemplu: ce inseamna inflatia, cum se masoara sau care sunt avantajele unei colectari eficiente a impozitelor", a spus Isarescu.

El a aratat ca proiectul TAXEDU isi propune sa informeze tinerii si sa comunice intr-o maniera accesibila si prietenoasa cu privire la rolul impozitelor in viata noastra de zi cu zi. "In multe domenii, mentalitatile nu tin pasul cu vremurile. Observam ca, pentru multi, plata impozitelor este o corvoada, poate ca urmare a unor experiente din trecut. Sistemele insa se modernizeaza, platim impozite online, lucrurile se simplifica. Mai este insa ceva de facut la nivelul autoritatilor si anume constientizarea ca plata impozitelor este unul dintre actele cetatenesti care ne da dreptul sa cerem statului roman modern european sa-si indeplineasca menirile", a aratat guvernatorul.

El a subliniat ca este foarte important ca oamenii sa stie ce se intampla cu taxele pe care le platesc.

"Prin lume circula o vorba: nu-mi place sa platesc impozite, dar imi place sa dorm linistit acasa. E un pas foarte mare inainte. Ne place sa avem educatie, in mare parte gratuita, ne place sa avem siguranta cand mergem pe strazi sau cand calatorim, ne place sa avem servicii de sanatate, sa avem infrastructuri care sa ne ajute sa ne deplasam. Toate acestea se fac din impozite. Statul se ocupa de infrastructuri, cele umane - sanatate, educatie - si cele fizice - transporturi, comunicatii", a explicat oficialul BNR.

Acestea sunt costisitoare si trebuie facute intr-o maniera moderna si unitara, a adaugat el.

"Intelegerea acestei relatii este un pas inainte si, mai mult decat atat, trebuie sa intelegem ca fara o buna colectare a taxelor si impozitelor nu putem vorbi de o realizare la timp a scolilor si a spitalelor civilizate, a autostrazilor, asa cum toti ne dorim", a subliniat Isarescu.

Potrivit acestuia, politica monetara depinde de celelalte politici ale statului, in special cea fiscal-bugetara, modul in care aceste politici sunt concepute, puse in practica si cum sunt intelese de public.

"Aceasta intelegere a politicilor de catre categorii cat mai largi ale populatiei este o prioritate a autoritatilor. Nu este deloc un lucru usor de realizat. Este nevoie de timp, speram nu prea indelungat, de ceva resurse si de o strategie bine gandita. Nu descoperim noi apa calda. Si alte tari in Europa au facut progrese mari in aceasta directie. Nu e vorba de a imita, ci de a lua cat mai multe din experienta lor. Lucram la aceasta strategie si speram ca vom putea produce un document care sa dea un impuls real educatiei financiare in Romania", a explicat Isarescu. sursa

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
2

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
20

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
46

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...