Isărescu a ieşit la război cu toate armele împotriva celor care atacă BNR. Primul vizat: Darius Vâlcov!

Isărescu a ieşit la război cu toate armele împotriva celor care atacă BNR. Primul vizat: Darius Vâlcov!

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a lăsat la o parte pentru prima dată diplomaţia caracteristică Băncii Centrale şi a început să replice celor care au atacat BNR, politica monetară şi de curs valutar. 

Isărescu a făcut referire la PSD şi la Darius Vâlcov, consilierul premierului: ”Uite cine ne dă sfaturi”. 

”Dacă vor ca românii să trăiască mai bine, să vină cu un OUG să trăiască românii ca în Germania”. 

El spune că s-a sărit la gâtul BNR într-o manieră iresponsabilă, caracterizând cererea pentru un curs leu-euro fix drept caraghioasă. 

De asemenea, el a spus că afirmaţiile că cineva se joacă cu dobânzile sunt periculoase.

Odată cu creşterea cursului de la începutul anului, BNR şi Mugur Isărescu au fost atacaţi public, prin declaraţii, de PSD şi de liderii acestui partid. 

Băncii Naţionale i s-a cerut să folosească rezerva valutară pentru a ţine cursul. De la începutul anului, cursul a crescut cu 1,7%, înregistrând un maxim de creştere de 2,5% pe 25 ianuarie. 

Darius Vâlcov a spus că pe guvern nu îl interesează neapărat taxa bancară, ci ca dobânzile la lei să scadă la jumătate. Ei au luat în discuţie roborul, considerând că este manipulat de către bănci pentru ca acestea să facă profituri mai mari.

Ce a mai declarat Mugur Isărescu

-„Cursul a fost relativ stabil în ultima parte a anului, 0,1-04%. (...) În schimb, s-a reuşit stabilizarea anticipaţiilor privind inflaţia. Publicul, în complexitatea sa, a avut încredere în această instituţie. (...) Pare cu atât mai bizar să asistăm, la finalul anului, la acest atac jalnic asupra Băncii Naţionale a României. (...) Reacţia de la finalul anului a fost una disproporţionată, indusă prin acuze publice. (...) Le spun celor care au sărit la gâtul BNR, într-o manieră total neloaială şi total iresponsabilă, că şi pe vremea sistemului de cursului de schimb, se mişcau cu plus - minus 1%. (...) Deci, chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase pe site-urile lor, să fie cursul fix, cursul fix de tot nu poate să fie. (...)Dar vă daţi seama cât erau de porniţi să zică ceva despre Banca Naţioanlă”.

- Vâlcov nu se comportă ca un economist şi vorbeşte în numele BNR. Mai este un lucru grav: A canalizat toată discuţia despre bănci pe ideea creditului, ca şi cum aceasta este singura funcţie a băncilor. Este periculos. Prin banci se fac plăţile. Aproape toată populaţia României este platită prin sistmeul bancar. De unde până unde singura preocupare a lui Vâlcov este sa atace băncile pentru că creşte creditul? 

  Citeste mai mult pe zf.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Ce este meningita meningococică fulminantă, care a ucis în câteva ore o elevă din București. Ce simptome are boala și cât de contagioasă este!

Vineri, 19 Aprilie 2019
725

Meningita meningococică fulminantă, care a ucis joi, în doar câteva ore, o elevă din București, este una dintre cele mai grave forme de meningită, este foarte contagioasă, are o evol...

Un român în port popular a citit Rugăciunea universală la slujba de Florii ţinută de Papa Francisc la Vatican

Duminică, 14 Aprilie 2019
660

Credincioşii romano-catolici au început duminică, să celebreze moartea şi învierea Domnului.Papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Duminicii Floriilor şi Patimii Domnul...

Peste 80 de tone de legume şi fructe, distruse în cadrul Operaţiunii Demetra

Duminică, 14 Aprilie 2019
790

"Începând cu data de 11 aprilie 2019, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel naţional pentru depistar...