Guvernul a decis! Cine va primi 15% la salariu din această lună

Până acum, doar nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat beneficiau de acest spor, situaţie care genera discriminări între persoanele cu handicap.

Guvernul a decis! Cine va primi 15% la salariu din această lună

Prin Hotărâre de Guvern aprobată în septembrie s-a stabilit ca persoanele care deţin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat şi boli rare să beneficieze de un spor de 15% din salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie sau indemnizaţia de încadrare.

Până acum, doar nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat beneficiau de acest spor, situaţie care genera discriminări între persoanele cu handicap.

Hotărârea de Guvern a fost publicată pe 25 septembrie în Monitorul Oficial. Cum hotărârile se aplică imediat ce apar în Monitorul Oficial, rezultă că prima lună în care sporul va fi acordat este chiar cea în curs.

Pentru a beneficia de sporul de 15%, bugetarii trebuie să ducă certificatul de încadrare în gradul de handicap la instituţia la care lucrează.

Firmele private şi entităţile publice cu peste 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja un număr minim de persoane cu handicap, conform legislaţiei în vigoare. Dacă nu fac asta, ele datorează lunar statului o sumă de bani calculată la salariul minim brut.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
23

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...

Eveniment dedicat antreprenorilor din Botoșani: Conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente! (foto)

astăzi, 15:56
62

Sute de antreprenori din Botoșani au participat, joi, la o conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente cu fonduri europene. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț, Indust...

Tânăr condamnat la închisoare pentru furt calificat, va sta cel puțin patru ani în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:21
86

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din Rădăuți au primit spre executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Rădăuți în dosarul privind p...