Formularele 200, 220, 600 și alte patru declarații pe care le depun persoanele fizice vor fi comasate, conform unui proiect de OUG în Contabil și fiscal

Formularele 200, 220, 600 și alte patru declarații pe care le depun persoanele fizice vor fi comasate, conform unui proiect de OUG în Contabil și fiscal
Persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente vor depune un singur formular, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Vorbim, practic, de comasarea a șapte declarații pe care le depun în prezent persoanele fizice, printre care și formularul 600, într-un singur document.  
 
În vederea simplificării obligațiilor declarative din prezent, MFP a lansat joi, în dezbatere publică, un proiect de act normativ prin care propune un nou mecanism fiscal privind impozitul pe venit și contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS).
 
Printre altele, persoanele fizice vor avea de depus anual o singură declarație fiscală, în loc de șapte, document care va cuprinde toate informațiile necesare privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate. Concret, vor fi comasate următoarele șapte formulare:
 
-Declarație privind veniturile realizate din România, formularul 200;
-Declarație privind veniturile realizate din străinătate, formularul 201;
-Declarație privind venitul estimat/norma de venit, formularul 220;
-Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit, formularul 221;
-Declarație privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate, formularul 600.
-Declarație pentru stabilirea obligațiilor de plată cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, formularul 604.
-Cerere de stopare a obligațiilor de plată reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, formularul 605. 

„Contribuabilii depun o singură declarație în loc de șapte declarații. Plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent, nu la venitul realizat în anul precedent", anunța recent premierul Viorica Dăncilă, în legătură cu noul mecanism propus.
 
Așadar, între cele șapte declarații vizate de comasare se regăsesc și formularele 604 și 605, cele folosite practic de românii fără venituri, nu de persoanele care desfășoară activități independente și obțin venituri din astfel de surse.
 
Inițial, măsura a fost confirmată de către ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, care a amintit de comasarea a cinci declarații fiscale, inclusiv formularul 600: ”Sunt cinci formulare de acest tip, o să încercăm o comasare. Cei care au depus aceste formulare nu le vor mai depune, în cazul în care sumele pe care le-au pus în formularul inițial sunt mai mari decât ce vor estima pe parcurs. Vom merge pe estimare, nu pe ce s-a realizat în 2017”, spunea ministrul pentru presa centrală.
 
Practic, unificarea formularelor este necesară în contextul în care depunerea declarației 600 a adus numeroase probleme practice. Una dintre acestea, ar fi că, în forma sa actuală, formularul 600 nu permite depunerea unei declarații rectificative, fiind practic o declarație finală.
 
Totuși, lucrurile urmează să fie remediate, în sensul că va exista și o variantă de rectificare a declarației inițiale, iar contribuțiile la pensii și sănătate vor fi plătite la venitul estimat, nu la cel obținut anul trecut, așa cum prevede încă legislația. Citeste mai departe pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...