Focar de scrapie într-o exploataţie din judeţul Botoşani!

Un nou focar de scrapie a fost depistat într-o exploataţie de ovine de pe raza judeţului Botoşani, la ora actuală fiind în desfăşurare o anchetă a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Focar de scrapie într-o exploataţie din judeţul Botoşani!

În exploataţia de unde provine animalul bolnav sunt 381 de ovine şi 54 de caprine, iar suspiciunea de boală a fost descoperită la sacrificarea ovinei într-un abator din Suceava.

Analizele de laborator ulterioare au confirmat faptul că ovina avea scrapie.

“Săptămâna trecută a fost confirmat de către laboratorul de referinţă de la Bucureşti, este la Santa-Mare focarul respectiv, suntem încă în anchetă şi încă nu ştim măsură pe care o vom aplica, pentru că de obicei cele trei măsuri ucidere, sacrificare sau genotipare se discută cu proprietarul. Este o gospodărie, o exploataţie de peste 300 de oi şi vom vedea dacă îndeplineşte condiţiile pe lege pentru a fi despăgubit. Este al patrulea focar din judeţul Botoşani”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoşani.

Începând cu luna august a acestui an, în judeţul Botoşani au început să apară focarele de scrapie, la Suharău, Dobârceni şi Ungureni.

Eradicarea bolii se poate face numai prin uciderea animalelor, iar prin derogare de la ANSVSA, sunt două opţiuni: ori sunt sacrificate şi date spre consum numai pe teritoriul României, iar a doua opţiune este testarea tuturor animalelor din focar iar în urma testării sunt identificate animalele rezistente la această boală. Scrapia este o boala degenerativa si fatala, care afecteaza sistemul nervos central al oilor si caprelor. Boala este asociata cu prezenta unor proteine anormale, denumite prioni si face parte dintr-un grup de afectiuni neurologice.

Boala este produsa de un agent infectios care pare ca se transmite de la oaie la miel si de la capra la ied, precum si la alte oi sau capre. 

 

 

Spune-ne opinia ta