Firmele românești, obligate să-și protejeze angajaţii de coronavirus. Amenzile ajung până la 6.000 de lei

Firmele românești, obligate să-și protejeze angajaţii de coronavirus. Amenzile ajung până la 6.000 de lei

Oficialitățile din România au luat astăzi primele măsuri responsabile pentru blocarea extinderii epidemiei de coronavirus și în țara noastră, intrând pentru prima dată în rândul statelor europene care tratează cu maximă seriozitate noul COVID - 19.

La rândul lor, angajatorii sunt obligaţi prin lege să ia toate măsurile care se impun pentru prevenirea infectării angajaţilor/lucrătorilor cu noul coronavirus – COVID -19, în caz contrar riscând să fie amendaţi.

Aceste măsuri sunt prevăzute legal încă din anul 2006, prin Legea 319 şi vizează în special cerinţele de securitate şi sănătate în muncă, scrie avocatnet.ro, precizând că, în caz contrar, angajatorii pot primi amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei.

Potrivit legii, constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se face de către inspectorii de muncă sau inspectorii sanitari.

De altfel, Inspecţia Muncii a avertizat recent angajatorii asupra obligaţiei de a asigura sănătatea şi securitatea angajaţilor la locul de muncă.

„În acest context, dată fiind situaţia actuală, inspectorii de muncă atenţionează atât angajatorii, cât şi angajaţii/lucrătorii că au obligaţia să ia toate măsurile care se impun pentru prevenirea infectării angajaţilor/lucrătorilor cu noul coronavirus – COVID – 19”, se arată într-un document al Inspecţiei Muncii.

Astfel, li se vor prelucra angajaţilor/lucrătorilor principalele măsuri necesar a fi întreprinse:

•spălarea mânilor cât mai des posibil cu apă şi săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;

•utilizarea măştilor de protecţie de către persoanele bolnave;

•evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;

•evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate;

•acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut;

•dezinfectarea periodică a suprafeţelor de contact cu soluţii pe bază de clor sau alcool.

Totodată, angajatorii trebuie să aibă în vedere dispoziţiile legale conform cărora măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu comportă, în nicio situaţie, obligaţii financiare pentru angajaţi/lucrători.

Reiterăm că gestionarea corespunzătoare a securităţii şi sănătăţii în muncă are ca efect îmbunătăţirea performanţei şi, nu în ultimul rând, a productivităţii muncii.

Sănătatea şi securitatea muncii reprezintă un ansamblu de activităţi având ca scop asigurarea condiţiilor optime în desfăşurarea procesului de muncă, apărarea sănătaţii, integrităţii corporale si vieţii angajaţilor/lucrătorilor şi a altor persoane angrenate în procesul de muncă.

Astfel, pentru prevenirea accidentelor de muncă, a bolilor profesionale sau a îmbolnăvirilor în toate aspectele legate de muncă, angajatorii au obligaţia de a întocmi un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, igienico-sanitare şi organizatorice, bazat pe evaluarea riscurilor precum şi de a asigura echipamentele individuale de protecţie care să îndeplinească cerinţele de securitate şi sănătate în muncă specifice locului de muncă.

În sensul dispoziţiilor legale în materie, echipamentul individual de protecţie reprezintă echipamentul destinat să fie purtat sau ţinut de lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă.