Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene

Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene

Obligațiile fiscale ale firmelor mijlocii, cu peste 250 de angajați, vor fi administrate din nou la nivel județean, și nu la nivel regional cum prevede legislația actuală, prevede un proiect care schimbă Codul de procedură fiscală. Concomitent vor fi reduse durata inspecției fiscale și cuantumul amenzilor aplicate acestora pentru diferite nereguli.

Până la 1 febuarie 2016, obligațiile fiscale ale acestor firme erau administrate la nivel județean, dar competențele de colectare a creanțelor fiscale au fost transferate ulterior la nivel regional, arata Profit.ro.

”Această măsură nu a avut efectul scontat, deoarece nu s-a îmbunătățit procentul și nivelul de colectare a creanțelor fiscale pe acest segment, chiar a scăzut în această perioadă, potrivit datelor statistice. Contribuabilii mijlocii erau mai mulțumiți de sistemul anterior, fiindcă aveau acces la serviciile publice la nivel județean, acestea fiind mai apropiate de contribuabil; au existat și numeroase sesizări, petiții și atitudini de protest împotriva acestei măsuri de transfer al administrării contribuabililor mijlocii la nivel regional”, este argumentul schimbării pregătite acum.

Prin urmare, din Codul de procedură este prevăzută eliminarea firmelor mijlocii din categoria celor pentru care președintele ANAF poate stabili competența de administrare în sarcina altor organe fiscale decât cele de domiciliu fiscal.

Totodată, durata inspecției fiscale pentru contribuabilii mijlocii este prevăzută să fie edusă la jumătate, de la 90 de zile la 45 de zile. De asemenea, termenele de desființare a soluțiilor emise de organul fiscal și declarate ca neîntemeiate vor fi reduse la jumătate, de la 60 de zile la 30 de zile, iar limita maximă a amenzilor va fi scăzută de la 25.000-27.000 lei la 6.000-8.000 lei.    

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Lovitură de teatru în Republica Moldova: Judecătoria Chișinău nu a validat alegerile din 3 iunie pentru Primăria Chișinău!

Marţi, 19 Iunie 2018
280

Judecătoria Chișinău nu a validat alegerile locale care au avut loc în capitala Republicii Moldova. Astfel Andrei Năstase nu poate deveni primar general al municipiului Chișinău p&aci...

Fiul lui Tudorel Toader s-a izbit cu mașina de un podeț!

Marţi, 19 Iunie 2018
658

Fiul cel mic al ministrului Justiției, Teodor Andrei Toader, a provocat un accident de circulație marți dimineață în jurul orei 4:00. El se afla în mașină cu o tânără d...

Este criză pe piaţa muncii? Nu mai aveţi pe cine să angajaţi? Unde aţi fost când Ecaterina Andronescu şi guvernul PDL/PSD desfiinţau şcolile profesionale?

Marţi, 19 Iunie 2018
448

Este criză pe piaţa muncii? Nu mai aveţi pe cine să angajaţi? Unde aţi fost când Ecaterina Andronescu şi guvernul PDL/PSD desfiinţau şcolile profesionale? Unde eraţi când trebuia...