Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene

Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene

Obligațiile fiscale ale firmelor mijlocii, cu peste 250 de angajați, vor fi administrate din nou la nivel județean, și nu la nivel regional cum prevede legislația actuală, prevede un proiect care schimbă Codul de procedură fiscală. Concomitent vor fi reduse durata inspecției fiscale și cuantumul amenzilor aplicate acestora pentru diferite nereguli.

Până la 1 febuarie 2016, obligațiile fiscale ale acestor firme erau administrate la nivel județean, dar competențele de colectare a creanțelor fiscale au fost transferate ulterior la nivel regional, arata Profit.ro.

”Această măsură nu a avut efectul scontat, deoarece nu s-a îmbunătățit procentul și nivelul de colectare a creanțelor fiscale pe acest segment, chiar a scăzut în această perioadă, potrivit datelor statistice. Contribuabilii mijlocii erau mai mulțumiți de sistemul anterior, fiindcă aveau acces la serviciile publice la nivel județean, acestea fiind mai apropiate de contribuabil; au existat și numeroase sesizări, petiții și atitudini de protest împotriva acestei măsuri de transfer al administrării contribuabililor mijlocii la nivel regional”, este argumentul schimbării pregătite acum.

Prin urmare, din Codul de procedură este prevăzută eliminarea firmelor mijlocii din categoria celor pentru care președintele ANAF poate stabili competența de administrare în sarcina altor organe fiscale decât cele de domiciliu fiscal.

Totodată, durata inspecției fiscale pentru contribuabilii mijlocii este prevăzută să fie edusă la jumătate, de la 90 de zile la 45 de zile. De asemenea, termenele de desființare a soluțiilor emise de organul fiscal și declarate ca neîntemeiate vor fi reduse la jumătate, de la 60 de zile la 30 de zile, iar limita maximă a amenzilor va fi scăzută de la 25.000-27.000 lei la 6.000-8.000 lei.    

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Ce trebuie să știe și să poată face un român care termină școala în 2030

astăzi, 13:48
7

Organizația Națiunilor Unite, prin UNESCO, a trasat câteva linii majore spre care să se îndrepte toate țările. Se numesc, pompos, "Obiective de Dezvoltare Durabilă". Toate ...

VIDEO Gest emoționant la sfârşitul meciului de handbal, pentru Cristina Neagu!

Vineri, 14 Decembrie 2018
516

Jucătoarele României au creat vineri un moment de emoţie puternică în sala unde s-a jucat semifinala cu Rusia, pierdută cu 28-22, la Campionatul European din Franţa. La finalul celor ...

Valeriu Iftime promite că FC Botoșani nu se va preda în fața celor de la FCSB: "Niciodată nu o să mă prostituez!"

Vineri, 14 Decembrie 2018
341

Valeriu Iftime, principalul finanțator al celor de la FC Botoșani, are încredere că, după 11 meciuri în care a pierdut cu FCSB, Ciobotariu și gladiatorii săi pot produce surpriza....