Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene

Firmele mijlocii vor fi mutate la administrațiile fiscale județene

Obligațiile fiscale ale firmelor mijlocii, cu peste 250 de angajați, vor fi administrate din nou la nivel județean, și nu la nivel regional cum prevede legislația actuală, prevede un proiect care schimbă Codul de procedură fiscală. Concomitent vor fi reduse durata inspecției fiscale și cuantumul amenzilor aplicate acestora pentru diferite nereguli.

Până la 1 febuarie 2016, obligațiile fiscale ale acestor firme erau administrate la nivel județean, dar competențele de colectare a creanțelor fiscale au fost transferate ulterior la nivel regional, arata Profit.ro.

”Această măsură nu a avut efectul scontat, deoarece nu s-a îmbunătățit procentul și nivelul de colectare a creanțelor fiscale pe acest segment, chiar a scăzut în această perioadă, potrivit datelor statistice. Contribuabilii mijlocii erau mai mulțumiți de sistemul anterior, fiindcă aveau acces la serviciile publice la nivel județean, acestea fiind mai apropiate de contribuabil; au existat și numeroase sesizări, petiții și atitudini de protest împotriva acestei măsuri de transfer al administrării contribuabililor mijlocii la nivel regional”, este argumentul schimbării pregătite acum.

Prin urmare, din Codul de procedură este prevăzută eliminarea firmelor mijlocii din categoria celor pentru care președintele ANAF poate stabili competența de administrare în sarcina altor organe fiscale decât cele de domiciliu fiscal.

Totodată, durata inspecției fiscale pentru contribuabilii mijlocii este prevăzută să fie edusă la jumătate, de la 90 de zile la 45 de zile. De asemenea, termenele de desființare a soluțiilor emise de organul fiscal și declarate ca neîntemeiate vor fi reduse la jumătate, de la 60 de zile la 30 de zile, iar limita maximă a amenzilor va fi scăzută de la 25.000-27.000 lei la 6.000-8.000 lei.    

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Alocatie de hrană pentru copiii cu CES 2018. Alte drepturi prevăzute de lege

Joi, 20 Septembrie 2018
423

Copiii si tinerii cu cerinte educationale speciale (CES) din familii, inscrisi in invatamantul de masa sau special, au o serie de drepturi. Este vorba de acordarea unor sume de bani pentru hrana, imbr...

"Inițiativa de revizuire a Constituției României nu are nicio legătură cu vreo formațiune politică"

Joi, 20 Septembrie 2018
139

Coaliția pentru Familie și Platforma Împreună fac următoarele precizări: Inițiativa noastră de revizuire a Constituției României nu are nicio legătură cu vreo formațiun...

Andrei Dumitraș și căpitanul Andrei Burcă cheamă suporterii să fie alături de echipă!

Joi, 20 Septembrie 2018
222

Fundașii botoșăneni sunt nemulțumiți de punctele strânse și promit să revină la forma de anul trecut ,când FC Botoșani a avut printre cele mai bune apărări din campionat. Î...