E bine să știi: Cum să-ți vinzi mașina la un preț bun!

Din diverse motive te-ai saturat de masina ta veche. Vrei sa o vinzi si sa obtii un pret bun, care sa fie baza achizitionarii unei alte masini. Cum faci ca tranzactia sa fie echitabila atat pentru tine, cat si pentru cumparator?

E bine să știi: Cum să-ți vinzi mașina la un preț bun!

Stabileste pretul corect

Ca sa-ti evaluezi masina, poti sa folosesti statisticile din site-urile de specialitate, ghidurile pentru masini second-hand sau pur si simplu sa analizezi preturile pentru masini de ocazie din ziare. Unele targuri auto ofera si servicii de evaluare. Caracteristicile ce influenteaza pretul sunt starea masinii, kilometrii parcursi, vechimea, motorizarea etc. Nu uita totusi ca tu cunosti cel mai bine masina si pretul pentru care esti dispus sa te "desparti" de ea.

In general, vei obtine mai multi bani daca iti vei vinde masina singur decat daca o vei vinde unui dealer de masini second hand. Unii dealeri auto ofera preturi bune pentru masini uzate in cadrul programelor buy-back, recuperandu-si banii prin pretul de vanzare mai mare al automobilelor noi, avantajul cumparatorului devenind astfel nul.

Nu uita sa stabilesti un pret usor mai mare decat cel pe care il doresti. Daca vrei sa-ti vinzi masina cu 8000 de euro, cere 8700. Orice potential cumparator doreste sa negocieze, asa ca trebuie sa ai de unde "sa lasi".

Identifica potentialul cumparator

Cu cat vei afla mai multe despre posibilii cumparatori, cu atat iti va fi mai usor sa vinzi automobilul. De exemplu, daca vrei sa vinzi o masina cu veleitati sportive (eventual decapotabila), cel mai bun moment al anului si mai avantajos pentru vanzator pentru o astfel de tranzactie este vara. Potentialul cumparator va dori cu siguranta sa se bucure de performantele masinii, de aceea o va cumpara in sezonul cald. Anuntul ar trebui sa fie facut public primavara si sa fie postat pe site-uri si in reviste de specialitate.

O masina de familie nu are aceasta restrictie. Teoretic, poate fi vanduta oricand. Dar in afara de internet, anuntul de vanzare al masinii ar putea fi publicat intr-un cotidian local foarte citit. Este foarte posibil ca o masina de familie sa fie cumparata local, de cineva care nu este dispus sa viziteze o masina pusa la vanzare in alt judet. Exemplele pot continua, concluzia fiind ca strategia de vanzare trebuie sa fie adecvata cumparatorului.

Cum faci anuntul si unde il publici?

Cand intocmesti anuntul, fii obiectiv! Precizeaza modelul si tipul masinii, anul de fabricatie, numarul de kilometri parcursi, capacitatea cilindrica a motorului, culoarea. Subliniaza caracteristicile care te-ar putea avantaja: revizii la zi, kilometri parcursi putini, consum de combustibil mic, proprietar unic sau adusa recent in tara. Mentioneaza dotarile suplimentare care fac masina mai atractiva: aer conditionat / clima, alarma, inchidere centralizata, sonorizare etc. Si nu uita sa spui pretul pe care il doresti si cum poti fi contactat.

Publica anuntul pe site-uri auto (unele site-uri taxeaza postarea de anunturi alte nu), ziare sau reviste de specialitate. Spune si prietenilor tai, s-ar putea sa fie chiar ei interesati sau sa stie pe cineva interesat.

Poti, de asemenea, sa lipesti un anunt de vanzare pe geamul masinii. Poti downloada aici un anunt de vanzare in format pdf A4, pe care sa-l completezi cu un marker.

Pregateste masina pentru vanzare

Inainte de a duce masina in targ sau de a primi vizite de la potentiali cumparatori trebuie sa apelezi la o spalatorie - atat pentru exterior cat si pentru interior. O masina curata are mai multe sanse sa creeze o prima impresie buna decat una murdara.

Nu investi in reparatii costisitoare sau in schimbari majore! De cele mai multe ori, banii acestia nu sunt recuperati din vanzarea vehiculului.

Pregateste toate datele tehnice, rapoartele de reparatii, documentele pe care un cumparator ar putea sa le solicite.

Elibereaza masina de toate obiectele personale. Cumparatorul nu trebuie sa fie stanjenit de ele atunci cand intra in habitaclu.

Intalnirile cu potentialii cumparatori

Cand esti contactat de un posibil cumparator fii pregatit sa raspunzi la intrebarile lui. Fii cinstit! Vei fi scutit astfel intalniri nerelevante. Programeaza intalniri cu fiecare persoana care te va suna, evita vizitele de grup.

Invata sa negociezi pretul! Cumparatorii vor oferi, fara exceptie, preturi mai mici decat cel pe care il doresti. Stabileste-ti un prag minim al pretului sub care nu esti dispus sa vinzi masina. Daca nu iti convine oferta facuta de cumparator, refuz-o! Pretul mai mare pe care l-ai stabilit initial (si l-ai cerut in anuntul de vanzare) ar trebui sa-ti ofere suficient spatiu de negociere si sa poti obtine astfel pretul propus.

Vanzarea masinii

Cele trei documente necesare pentru vanzarea unei masini sunt: contractul de vanzare-cumparare, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate.

Cartea de identitate a masinii (daca nu a fost deja eliberata) se obtine de la o filiala locala RAR (Registrul Auto Roman). Formularul fisei de inmatriculare si al contractului de vanzare-cumparare se obtin de la serviciul circulatie.

Asigura-te ca datele personale ale cumparatorului inscrise in contractul de vanzare-cumparare sunt reale (comparandu-le cu datele din actul de identitate al cumparatorului). Nu inmana cumparatorului cartea de identitate a masinii inainte ca acesta sa efectueze plata. Mentioneaza vanzarea vehiculului in certificatul de inmatriculare.

Plata tranzactiei

Pentru a fi sigur ca nu vei fi pacalit NU accepta cecuri personale. Accepta bani cash sau prin transfer electronic la banca. In momentul tranzactiei, ar fi bine sa fii insotit de un prieten sau mai multi. Banii atrag infractorii!

In loc de concluzie

Vanzarea unei masini trebuie sa fie o tranzactie care sa aduca satisfactii atat vanzatorului si cumparatorului. Informeaza-te si aceasta experienta va fi una lipsita de complicatii!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...