De știut: Condițiile în care soțul sau soția unei PFA se poate asigura pentru pensii și sănătate

De știut: Condițiile în care soțul sau soția unei PFA se poate asigura pentru pensii și sănătate
Soțul sau soția unei persoane fizice autorizate (PFA) sau întreprinderi individuale (II), care participă în mod obișnuit la activitatea desfăşurată de întreprinzătorul titular al entității, se poate asigura facultativ în sistemul public de pensii, de sănătate și de somaj. De asemenea, această categorie de persoane poate beneficia și de concediu medical și indemnizație de asigurări sociale de sănătate.  
 
"Soția/Soțul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se poate asigura în sistemul public de pensii pe bază de contract de asigurare socială, în sistemul asigurărilor pentru șomaj, prin încheierea unui contract de asigurare de șomaj (..), precum și în sistemul asigurărilor de sănătate", scrie în OUG nr. 44/2008, actul normativ care reglementează desfășurarea activităților economice de către PFA, II și IF (întreprindere familială).
 
De altfel, arata Avocatnet.ro, încă de la înființarea la Registrul Comerțului, întreprinzătorul titular al PFA sau II are obligaţia de a solicita înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor privind participarea în mod obişnuit a soţiei/soţului la activitatea desfăşurată, pe baza declaraţiei pe propria răspundere şi a certificatului de căsătorie. Practic, soţul/soţia unei PFA poate îndeplini fie aceleaşi sarcini, fie sarcini complementare.
 
Totodată, actul normativ citat stabilește că încetarea activității soției sau soțului se menționează la Registrul Comerțului în termen de 15 zile, pe baza declarației pe proprie răspundere a titularului II sau PFA.
 
Pentru ca soțul sau soția unei PFA să se asigure la sistemul public de pensii, este necesară semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii la care sunt arondate aceste persoane, în funcție de domiciliu ori reședință.
 
Pentru a se asigura în sistemul asigurărilor pentru șomaj, soțul sau soția titularului unei PFA sau II poate încheia cu agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, în a cărei rază își are domiciliul sau, după caz, reședința ori își exercită dreptul de rezidență potrivit legii, un contract de asigurare pentru șomaj, în conformitate cu prevederile HG nr. nr. 119/2014. 
 
Nu în ultimul rând, potrivit OUG nr. 68/2014, soția/soțul titularului II/PFA care, fără a fi înregistrată/înregistrat în registrul comerțului și autorizată/autorizat să funcționeze ea însăși/el însuși ca titular a/al întreprinderii individuale/persoană fizică autorizată sau fără a fi salariată/salariat, participă în mod obișnuit la activitatea întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, îndeplinind fie aceleași sarcini, fie sarcini complementare, beneficiază de concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
 
Notă: Dacă vă gândiți să deschideți un PFA, am explicat aici cum se face înființarea acestei forme de organizare. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

De ce profesorul bun e rău!

Joi, 13 Decembrie 2018
470

Știu că pe rol se află un proces în care un ONG (îmi scuze că nu îi cunosc numele) a dat în judecată mai multe mari universități pentru încălcarea prevederilor LE...

Vești pentru șoferi! Cum ar putea fi modificat punctul de amendă

Luni, 10 Decembrie 2018
377

Vești bune pentru toți șoferii! Punctul de amendă ar putea fi modificat. Cel puțin asta se arată într-un proiect de act normativ depus la Senat. Astfel, punctul de amendă ar putea ...

Româncă din Italia: "Mi-au pus amendă și mi-au sechestrat pe loc mașina". Noile prevederi ale Codului rutier, contestate de românii din peninsulă

Luni, 10 Decembrie 2018
770

Românii din Italia și-au manifestat nemulțumirea în ultimele zile față de modificările Codului rutier care interzic persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de...