De luni, s-a lansat creditul cu dobânda zero. Cum îl poți obține și câteva detalii inedite aflate de la funcționarii CEC

De luni, s-a lansat creditul cu dobânda zero. Cum îl poți obține și câteva detalii inedite aflate de la funcționarii CEC

Incepand de luni, 15 octombrie, tinerii intre 16 si 26 de ani pot obtine prin programul "Investeste in tine" credite cu dobanda zero, garantate de stat, de pana la 40.000 de lei, iar persoanele care au varsta cuprinsa intre 26 si 55 de ani pot obtine credite de pana la 35.000 de lei.

Beneficiarii programului trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de eligibilitate. Acestia trebuie sa fie persoane fizice cu cetatenie romana, cu domiciliul in Romania, si trebuie sa fie cuprinse in sistemul de invatamant sau sa urmeze cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

De asemenea, beneficiarul fie trebuie sa aiba el insusi salariu lunar, fie codebitorul pe care il prezinta trebuie sa aiba venit lunar. Daca beneficiarul sau codebitorii sai nu pot face dovada unui venit, creditul nu poate fi obtinut.

Pentru ambele categorii de varsta, valoarea creditului poate fi suplimentata cu pana la 20.000 de lei, daca beneficiarul este angajat sau se angajeaza in perioada derularii programului. Totusi, pentru a putea solicita acesti bani in plus, este necesara o vechime in munca de cel putin trei luni.

Daca beneficiarul nu este angajat, trebuie sa se prezinte cel putin un codebitor. In cazul minorilor, codebitori trebuie sa fie parintii sau reprezentantul legal, care trebuie oricum sa isi dea acordul pentru ca minorul sa poata aplica pentru credit.

In cazul tinerilor de peste 18 ani neangajati, de asemenea, codebitori trebuie sa fie parintii. Nu este permis, de exemplu, ca partenerul beneficiarului sa fie codebitor, chiar daca poate in unele cazuri venitul partenerului le depaseste pe cele ale parintelui, iar astfel s-ar putea obtine un credit mai mare.

Daca beneficiarii sunt persoane cu capacitate de exercitiu restransa, este nevoie de acordul reprezentantului legal pentru obtinerea creditului.

Ce cheltuieli pot fi finantate

Potrivit unui document intitulat "Ghid beneficiar" de pe site-ul CEC Bank, creditul cu dobanda zero poate fi folosit pentru urmatoarele cheltuieli:
-plata cartilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;
-plata creselor, gradinitelor, scolilor particulare;
-plata cursurilor de specializare/calificare;
-plata cursurilor de pregatire profesionala;
-taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA etc.;
-plata chiriei si a utilitatilor;
-plata locurilor de cazare in camine studentesti;
-parte din constructia sau achizitia de locuinte;
-modernizarea sau renovarea unei locuinte;
-costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare si al interventiilor chirurgicale;
-decontarea transportului pentru deplasari la manifestari stiintifice si concursuri;
-abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, opera, biblioteca, muzee;
-costul publicarii cartilor sau al studiilor de specialitate;
-articole sportive;
-taxa de participare la manifestari stiintifice si concursuri;
-achizitionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate.

Actele necesare

Ziare.com a incercat sa afle, luni, direct de la angajatii CEC Bank, ce acte sunt necesare pentru a intocmi dosarul in vederea obtinerii creditului, insa fara prea mare succes. La o sucursula CEC Bank ni s-a spus ca, in primul rand, este nevoie de un document care atesta faptul ca beneficiarul este inscris in sistemul de invatamant sau ca urmeaza cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala autorizate.

Angajatul bancii ne-a spus ca nu este neaparat nevoie de legitimatia de student, ci, "cel mai probabil", de adeverinta de student. Si cam atat. El ne-a explicat ca, fiind prima zi in care se poate incepe demersul pentru accesarea banilor, nu se cunosc toate detaliile, fiind indicat sa revenim cateva zile mai tarziu.

Insa, informatia privind actele necesare poate fi gasita pe site-ul CEC Bank, care explica si pasii ce trebuie urmati in acest demers. Primul va fi completarea documentelor necesare de catre solicitant in vederea deschiderii contului curent in care vor fi varsati banii.

Apoi, sunt necesare:

-o adeverinta de la institutia de invatamant la care beneficiarul creditului urmeaza cursuri de specializare/reconversie profesionala; din acestea trebuie sa rezulte ca atat institutia, cat si cursurile sunt acreditate si autorizate de catre Ministerul Educatiei Nationale si, dupa caz, de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
-copii ale actelor de identitate ale solicitantului si ale persoanelor autorizate/imputernicite ale acestuia, codebitori, dupa caz.

Urmatorul pas il reprezinta documentatia necesara accesarii finantarii. Aceasta trebuie sa contina:

-cererea de credit;
-declaratia de resedinta a solicitantului (daca este cazul);
-declaratia scrisa a solicitantului prin care se angajeaza ca va utiliza creditul numai pentru cheltuielile eligibile aferente Programului si ca nu a accesat si nu va accesa un alt credit in cadrul Programului de la un alt Finantator;
-acordul reprezentantului legal, dupa caz.

Ce urmeaza

Dupa ce creditul este aprobat, beneficiarul semneaza Hotararea de aprobare a creditului, contractul de credit si contractele de garantie.

Potrivit ghidului beneficiarului, "ulterior, se vor prezenta la banca documentele justificative in vederea utilizarii creditului". Asta inseamna ca pentru a fi decontanti banii, trebuie facuta dovada ca acestia au fost folositi pentru cheltuielile ce se incadreaza in programul "Investeste in Tine", pe care le-am enumerat mai sus. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...