DE ACORD? Statul ar putea alege in locul contribuabililor ONG-urile care vor primi cota majorata din impozitul pe venit!

DE ACORD? Statul ar putea alege in locul contribuabililor ONG-urile care vor primi cota majorata din impozitul pe venit!

Ministrul de Finante, Eugen Orlando Teodorovici, sustine majorarea procentului din impozitul pe venit pe care contribuabilii il pot redirectiona catre cauze sociale. Tot din spusele ministrului reiese, insa, ca statul s-ar putea sa nu le permita romanilor sa aleaga cauza sociala catre care va merge acest procent majorat din impozit.

La inceputul acestui an, impozitul pe venit a scazut de la 16% la 10% si odata cu el s-a diminuat si cuantumul cotei de 2% pe care romanii o pot redistribui catre ONG-uri. In concluzie, parte dintre organizatii au constatat ca, in scurta vreme, nu isi vor mai putea desfasura eficient activitatea in interesul cetateanului, din lipsa de bani.

Pentru a remedia macar in parte situatia, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca ia in calcul majorarea cu pana la 1,5% a procentului pe care contribuabilii il pot redirectiona. Din modul in care s-a exprimat ministrul s-a inteles, insa, ca procentul majorat ar putea fi redistribuit doar catre unele dintre ONG-uri.

"Eu ma refer la cele pe Sanatate, in special. Sunt foarte multe astfel de situatii, iar statul trebuie sa le sprijine. De exemplu, pe parte de nevazatori avem 100.000 la nivel national si avem structuri care se ocupa de tot ceea ce inseamna activitate de zi cu zi si multe alte exemple, din pacate. Statul trebuie sa-i sprijine, pentru ca asta este si obligatia noastra", a spus Teodorovici.

Consilierul fiscal Adrian Benta a declarat pentru Ziare.com ca ideea prezentata de ministrul Teodorovici este una buna si ca ar putea fi aplicata, in conditiile in care si Curtea Constitutionala isi va da acordul.

"Mi s-ar parea firesc, inainte de toate, sa se stabileasca domenii prioritare in care este nevoie de bani. Sanatatea este, dupa parerea mea, unul dintre aceste domenii. In consecinta, mi se pare oportuna majorarea procentului din impozitul de venit care poate fi virat catre ONG-urile din Sanatate de la 2% cat e acum la 5%, sa spunem. Sigur ca legislatia fiscala trebuie sa fie neutra. Iar in aceste conditii, ar fi discutabila constitutionalitatea majorarilor de care s-ar bucura doar parte dintre ONG-uri", a apreciat Adrian Benta.

Intrebarea care se pune este in baza caror criterii ar putea stabili statul care sunt ONG-urile care desfasoara activitati mai importante decat celelalte si cum se va face diferenta: unor contribuabili li se va vira 2% din impozit catre ONG-uri neprioritare si altora pana la 3,5% catre ONG-urile agreate de Guvern? Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbatul atacat de porcul din gospodărie nu a supraviețuit: Bătrânul a murit în spital la Iași!

astăzi, 17:37
413

După ce a fost trântit la pământ de animalul din curte și călcat cu copitele peste cap, bărbatul le-a spus rudelor că nu este nevoie să meargă la medic. După trei zile, &icir...

APM Botoșani, precizări cu privire la autorizația de mediu!

astăzi, 17:22
79

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani informează toți titularii/deținătorii de autorizații de mediu/autorizații integrate de mediu, indiferent de anul emiterii, despre faptul că, î...

Un matematician celebru desființează munca de doi ani a președintelui. "Am cam râs de chestia asta, pentru că înseamnă puțină neseriozitate"

astăzi, 16:02
197

Radu Gologan, profesor la Universitatea Politehnica din București, coordonatorul olimpicilor la Matematică și președinte al Societății de Științe Matematice din România susține că rapo...