Criza forței de muncă a dat naștere la afacerile fără angajați. Clienții fac toată treaba

Criza forței de muncă a dat naștere la afacerile fără angajați. Clienții fac toată treaba

Criza de forţă de muncă din România i-a forțat pe unii dintre antreprenori să se orienteze spre afaceri de tip "self-service". Pe româneşte, pun la dispoziţia clienţilor aparatura, iar aceştia îşi spală singuri rufele, maşinile sau hainele. În final câştigă toată lumea, pentru că tarifele sunt mult mai mici.

Clienţii îşi spală şi îşi usucă singuri hainele. Operaţiunea durează o oră.

Client: “E foarte, foarte convenabil atât ca preţ cât şi ca timp, în aproximativ o oră reuşesc să spăl foarte multe haine”

Proprietarii spălătoriei spun că e mult mai uşor de gestionat o astfel de afacere.

Anca Ianțoc, proprietar spălătorie: ”E eficient pentru noi, angajat e soţul meu care e şi şef şi angajat, el se descurcă cu toate”.

Constantin Ianțoc, proprietar spălătorie: “10 lei costă un spălat, 5 lei un uscat. 60 de minute spălat şi uscat. Să ştiţi că studenţii vin cu laptopul învaţa cât timp aşteaptă să îşi spele hainele”.

În Arad are mare succes o spălătorie pentru câini instalată pe stradă. Clientul plăteşte şi poate opta pentru şamponare, clătire, deparazitare şi chiar balsam pentru răsfăţul animalului de companie.

Tânărul proprietar confirma că îi merge bine şi plănuieşte să se extindă.

Tudor Curea, administrator self-service câini: ”Am încercat să găsesc un serviciu total nou în Arad şi un serviciu care să nu necesite angajaţi”.

Spălarea unui căţel costă 10 lei şi durează cel puţin 5 minute.

Client: ”Este super ne ajută îi cade părul nu mai trebuie acasă face apa mizerie până ajungem acasă este uscat este super”.

Mult mai des întâlnite sunt spălătoriile în care îţi cureţi singur autoturismul. Sunt deschise non-stop, iar procesul decurge rapid.

Client: ”La orice oră ai nevoie poţi să vi să peli maşina astai avantaj o speli cum vrei nu stai la rând ca la spălătoriile celelalte”.

Delia Ciobanu, administrator: “Eu consider că tipul ăsta de spălat cu fise rapid este cel mai eficient pt fiecare dintre noi. Nu are aşa mare nevoie de angaja’i, maxim doi, trei să zicem”.

În alte ţări modelul de self-service a fost implementat şi în afaceri cu mâncare şi băuturi. Astfel clientul e pus la treabă.

stirileprotv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Liderii PNL de la Botoșani încep să înțeleagă că în lipsa alegerilor anticipate PSD se întoarce la Guvernare!

astăzi, 16:18
103

Liderii PNL de la Botoșani par a înțelege că în condițiile în care nu se va ajunge la alegeri anticipate, atunci, de anul viitor, Viorica Dăncilă și PSD se vor întoarce ...

Încă doi condamnați ridicați de polițiști și escortaţi la Penitenciarul Botoşani

astăzi, 15:36
119

Doi bărbați au fost încarcerați la Penitenciarul Botoșani după ce și-au primit condamnarea din partea magistraților de la Botoșani și de la Suceava.Primul dintre ei a fost condamnat...

ISU, din nou în prima linie în pregătirea maselor! Peste 2000 de elevi învățați să acorde primul ajutor!

astăzi, 15:26
59

Peste 2 000 de elevi și adulți din municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și orașele Săveni și Ștefănești, au exersat astăzi, pe manechine tehnicile de a reda funcțiile vitale ale organismu...