Criza forței de muncă a dat naștere la afacerile fără angajați. Clienții fac toată treaba

Criza forței de muncă a dat naștere la afacerile fără angajați. Clienții fac toată treaba

Criza de forţă de muncă din România i-a forțat pe unii dintre antreprenori să se orienteze spre afaceri de tip "self-service". Pe româneşte, pun la dispoziţia clienţilor aparatura, iar aceştia îşi spală singuri rufele, maşinile sau hainele. În final câştigă toată lumea, pentru că tarifele sunt mult mai mici.

Clienţii îşi spală şi îşi usucă singuri hainele. Operaţiunea durează o oră.

Client: “E foarte, foarte convenabil atât ca preţ cât şi ca timp, în aproximativ o oră reuşesc să spăl foarte multe haine”

Proprietarii spălătoriei spun că e mult mai uşor de gestionat o astfel de afacere.

Anca Ianțoc, proprietar spălătorie: ”E eficient pentru noi, angajat e soţul meu care e şi şef şi angajat, el se descurcă cu toate”.

Constantin Ianțoc, proprietar spălătorie: “10 lei costă un spălat, 5 lei un uscat. 60 de minute spălat şi uscat. Să ştiţi că studenţii vin cu laptopul învaţa cât timp aşteaptă să îşi spele hainele”.

În Arad are mare succes o spălătorie pentru câini instalată pe stradă. Clientul plăteşte şi poate opta pentru şamponare, clătire, deparazitare şi chiar balsam pentru răsfăţul animalului de companie.

Tânărul proprietar confirma că îi merge bine şi plănuieşte să se extindă.

Tudor Curea, administrator self-service câini: ”Am încercat să găsesc un serviciu total nou în Arad şi un serviciu care să nu necesite angajaţi”.

Spălarea unui căţel costă 10 lei şi durează cel puţin 5 minute.

Client: ”Este super ne ajută îi cade părul nu mai trebuie acasă face apa mizerie până ajungem acasă este uscat este super”.

Mult mai des întâlnite sunt spălătoriile în care îţi cureţi singur autoturismul. Sunt deschise non-stop, iar procesul decurge rapid.

Client: ”La orice oră ai nevoie poţi să vi să peli maşina astai avantaj o speli cum vrei nu stai la rând ca la spălătoriile celelalte”.

Delia Ciobanu, administrator: “Eu consider că tipul ăsta de spălat cu fise rapid este cel mai eficient pt fiecare dintre noi. Nu are aşa mare nevoie de angaja’i, maxim doi, trei să zicem”.

În alte ţări modelul de self-service a fost implementat şi în afaceri cu mâncare şi băuturi. Astfel clientul e pus la treabă.

stirileprotv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbatul dispărut duminică în apele Prutului a fost găsit

astăzi, 15:14
3

Bărbatul dispărut duminică în apele Prutului, pentru care s-au mobilizat pompierii din două județe, Botoșani și Neamț, timp de patru zile, a fost găsit astăzi, la aproximativ doi kilom...

Suntem cei mai tari din Europa! La inflație! De șase luni!

astăzi, 14:51
14

Guvernul actual a reușit în ultimul timp să ne țină constant pe primul loc din Europa, așa că astăzi putem să ne lăudăm că suntem liderii Uniunii Europene, dar la capitolul inflație....

Trei persoane din județ au fost sancționate pentru furt. Două dintre acestea sunt minore

astăzi, 14:06
70

Marți, 16 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Santa Mare au fost sesizaţi de un bărbat de 84 de ani cu privire la faptul că i-a fost sustras o sumă de bani din locuinţă....