Criza forței de muncă a dat naștere la afacerile fără angajați. Clienții fac toată treaba

Criza forței de muncă a dat naștere la afacerile fără angajați. Clienții fac toată treaba

Criza de forţă de muncă din România i-a forțat pe unii dintre antreprenori să se orienteze spre afaceri de tip "self-service". Pe româneşte, pun la dispoziţia clienţilor aparatura, iar aceştia îşi spală singuri rufele, maşinile sau hainele. În final câştigă toată lumea, pentru că tarifele sunt mult mai mici.

Clienţii îşi spală şi îşi usucă singuri hainele. Operaţiunea durează o oră.

Client: “E foarte, foarte convenabil atât ca preţ cât şi ca timp, în aproximativ o oră reuşesc să spăl foarte multe haine”

Proprietarii spălătoriei spun că e mult mai uşor de gestionat o astfel de afacere.

Anca Ianțoc, proprietar spălătorie: ”E eficient pentru noi, angajat e soţul meu care e şi şef şi angajat, el se descurcă cu toate”.

Constantin Ianțoc, proprietar spălătorie: “10 lei costă un spălat, 5 lei un uscat. 60 de minute spălat şi uscat. Să ştiţi că studenţii vin cu laptopul învaţa cât timp aşteaptă să îşi spele hainele”.

În Arad are mare succes o spălătorie pentru câini instalată pe stradă. Clientul plăteşte şi poate opta pentru şamponare, clătire, deparazitare şi chiar balsam pentru răsfăţul animalului de companie.

Tânărul proprietar confirma că îi merge bine şi plănuieşte să se extindă.

Tudor Curea, administrator self-service câini: ”Am încercat să găsesc un serviciu total nou în Arad şi un serviciu care să nu necesite angajaţi”.

Spălarea unui căţel costă 10 lei şi durează cel puţin 5 minute.

Client: ”Este super ne ajută îi cade părul nu mai trebuie acasă face apa mizerie până ajungem acasă este uscat este super”.

Mult mai des întâlnite sunt spălătoriile în care îţi cureţi singur autoturismul. Sunt deschise non-stop, iar procesul decurge rapid.

Client: ”La orice oră ai nevoie poţi să vi să peli maşina astai avantaj o speli cum vrei nu stai la rând ca la spălătoriile celelalte”.

Delia Ciobanu, administrator: “Eu consider că tipul ăsta de spălat cu fise rapid este cel mai eficient pt fiecare dintre noi. Nu are aşa mare nevoie de angaja’i, maxim doi, trei să zicem”.

În alte ţări modelul de self-service a fost implementat şi în afaceri cu mâncare şi băuturi. Astfel clientul e pus la treabă.

stirileprotv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
551

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
79

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
100

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...