Contractul RCA: Șase lucruri esențiale pe care trebuie să le știe orice șofer!

Contractul RCA: Șase lucruri esențiale pe care trebuie să le știe orice șofer!

   Foto: 4Tuning.ro.ro

Pentru fiecare mașină înmatriculată/înregistrată în România e obligatorie încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) și oricine poate vedea dacă o mașină are RCA sau nu, fără să vadă neapărat polița. Asigurarea se face în legătură cu mașina, nu cu cel care o conduce, iar despăgubirile se plătesc chiar dacă e condusă de altcineva decât de cel trecut în contract. Totuși, dacă se schimbă proprietarul, asigurarea încetează. Însă nimic nu ne împiedică să avem mai multe RCA-uri pe aceeași mașină.

Asigurarea RCA se face pentru a acoperi prejudiciile aduse altora prin accidentele pe care le facem cu mașina (prejudicii însemnând stricăciuni aduse altor mașini, dar și vătămări corporale). Suntem obligați, prin Legea nr. 132/2017, să avem asigurare RCA atunci când circulăm cu automobilul propriu, altfel riscăm amenzi de până la 2.000 de lei și nu numai. Pentru asta, avem la dispoziție 11 societăți autorizate legal să încheie contracte RCA la ora actuală. Putem să facem contract pe o lună sau mai multe (cel mult 12), dar și pentru perioade mai scurte de o lună, dacă e pentru un vehicul care are doar autorizare provizorie de circulație, să zicem.

1. Cine (nu) trebuie să încheie un contract de asigurare?

Potrivit legii, proprietarul mașinii este cel care trebuie să încheie contractul și să plătească primele. Obligația încheierii asigurării RCA le revine tuturor proprietarilor de vehicule care trebuie înmatriculate/înregistrate la noi în țară, dar și proprietarilor de tramvaie. Din contră, acolo unde nu e obligație de înregistrare/înmatriculare, nu e nici obligația de a avea RCA. De pildă, nu e obligatoriu RCA-ul pentru mopede, căruțe sau pentru tractoare agricole/forestiere.

"Nu sunt obligate să încheie un contract RCA persoanele fizice și juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal", scrie, de asemenea, în Legea nr. 132/2017. E important să precizăm că și pentru mașinile care nu părăsesc locul de parcare e obligatorie asigurarea.

2. Neplata unei prime și caracterul executoriu al contractului

"Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente și neachitate", conform legii, ceea ce înseamnă că putem să ne trezim cu popriri pe conturi dacă nu achităm la timp primele de asigurare. De fapt, plata primelor o putem face pe toată deodată sau în rate, după cum ne înțelegem cu asigurătorul. Neplata unei prime nu înseamnă neapărat că nu mai există asigurare, asigurătorul RCA putând să nu rezilieze contractul imediat, în urma neplății unei rate. Asta înseamnă că putem fi, în continuare, asigurați, dar executați silit pentru neplată.

3. O singură mașină, mai multe asigurări

Asigurarea multiplă e permisă de Legea nr. 132/2017, dar proprietarul e obligat să-i spună fiecărui asigurător că pentru aceeași mașină mai există și alte polițe RCA valabile. Evident, asiguratul poate opta, o dată pe an, pentru menținerea în vigoare a uneia singure și pentru rezilierea contractelor mai recente (adică cele cu date de intrare în vigoare ulterioare primului contract încheiat). Dacă există mai multe asigurări, atunci despăgubirea în caz de accident va fi suportată de către toți asigurătorii, în părți egale.

4. Când suntem obligați să arătăm asigurarea?

Încheierea unui contract RCA se dovedește, la nevoie, prin prezentarea poliței de asigurare RCA. Potrivit legii, e obligatoriu să arătăm polița în următoarele situații: la înmatriculare/ înregistrare în circulație, atunci când facem modificări în cartea de identitate a unui vehicul și la inspecțiile tehnice periodice. Dar aceeași lege prevede că nu se supun procedurii de control cei cu mașini care staționează în mod obișnuit pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, decât dacă astfel de controale urmăresc și altceva în afară de verificarea RCA-ului și sunt nediscriminatorii.

În practică, se reproșează adesea agenților de poliție că nu au dreptul să ceară polițele RCA (în original), întrucât ei au posibilitatea să verifice foarte simplu dacă mașina e asigurată sau nu (de fapt, oricine poate verifica aici dacă există o asigurare RCA valabilă, atâta timp cât știe numărul de înmatriculare al mașinii respective). Cert este că nu există prevederi exprese care să le dea polițiștilor acest drept... Citeste complet pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...