Comercianţii vor trebui să vândă sau să doneze alimentele aproape expirate

Comercianţii vor trebui să vândă sau să doneze alimentele aproape expirate

Începând de duminica viitoare, comercianții din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să ia anumite măsuri de prevenire a risipei alimentare, potrivit unui act normativ publicat cu ceva timp în urmă în Monitorul Oficial. Concret, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum vor trebui vândute la un preţ redus, iar ulterior vor trebui donate anumitor entităţi, dacă nu sunt vândute.

Prevederile care-i obligă pe comercianți să vândă sau să doneze alimentele aproape expirate se regăsesc în Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 394 din 21 noiembrie 2016. Noile dispoziții nu s-au aplicat până la acest moment, acestea urmând să intre în vigoare în șase luni de la publicarea actului, adică duminica viitoare. De asemenea, până atunci, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar trebui să adopte normele de aplicare efectivă a acestor prevederi.

Concret, legea urmăreşte, în paralel, reducerea risipei alimentare (adică situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse) şi uşurarea funcţionării instituţiilor sau organizaţiilor non-guvernamentale cu rol social. În acest sens, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea produselor.

În plus, în momentul în care vor ajunge aproape de expirarea datei-limită de consum, produsele vor trebui scoase la vânzare cu un preţ redus, comercianţii urmând să aibă şi alte obligaţii. Mai precis, cu trei zile înainte de data expirării produselor cu preţ redus/ ofertelor promoţionale, comercianţii vor fi obligaţi să le sorteze şi să le expună la vânzare, pe rafturi sau în standuri delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor.

De altfel, nerespectarea obligației de mai sus va fi considerată practică comercială neloială şi se va sancţiona ca atare.

Dacă nu sunt vândute, produsele vor trebui donate

În continuare, în ierarhia de prevenire a generării deşeurilor alimentare, actul normativ prevede că, dacă nu se reuşeşte vânzarea produselor a căror dată de valabilitate este aproape de expirare, acestea vor trebui donate de către comercianţi.

Concret, de transferul produselor aflate aproape de data expirării prin donare sau sponsorizare vor beneficia anumite entităţi din sectorul agroalimentar, înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Când legea se afla încă în stadiul de proiect, în forma propusă de iniţiatori, era stabilit că donarea alimentelor încă potrivite pentru consum, dar aflate aproape de data expirării, se va face către fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru marile magazine care vor arunca produsele

Legea prevede şi amenzi importante, pe categorii de contribuabili, pentru operatorii care nu vor respecta dispoziţiile legii.

Mai precis, agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare le va fi interzisă aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinţă, aceştia fiind obligaţi să întreprindă măsurile de prevenire a risipei alimentare, în ordinea prezentată anterior.

În caz contrar, operatorul economic va fi sancţionat cu amenzi contravenţionale importante, acordate după cum urmează:

-de la 1.000 la 3.000 de lei pentru microîntreprinderi;
-de la 3.000 la 6.000 de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii;
-de la 6.000 la 10.000 de lei pentru firmele mari.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor vor fi responsabili reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţilor cu atribuţii de control în domeniul agroalimentar.

Notă: În noiembrie 2015, atunci când proiectul de act normativ analizat mai sus a fost respins de Senat, ca primă Cameră sesizată, senatorii au dat undă verde unui alt proiect de lege asemănător, intitulat Propunere legislativă privind combaterea risipei alimentare. Documentul propunea doar obligaţia marilor lanţuri de magazine (peste 400 de mp) de a dona alimentele aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil, care să permită utilizarea acestora, unor organizaţii umanitare sau asociaţii de protecţie a animalelor, după caz, fără a fi însă introduse şi alte utilizări ale alimentelor.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...