Ce se întâmplă cu angajații care au primit salarii nete mai mici pentru ianuarie?

Ce se întâmplă cu angajații care au primit salarii nete mai mici pentru ianuarie?
Angajați part-time care au primit deja banii pe luna ianuarie, până la intrarea în vigoare a ultimelor modificări fiscale pentru salariații part time, se află acum într-o situație mai puțin avantajoasă decât cei care n-au primit banii încă. Un expert contabil ne-a explicat însă că aceste dezavantaje se pot acoperi prin corecții la acest moment, chiar dacă s-au făcut declarările și plățile.
 
Ultima modificare făcută în legislația fiscală a intrat în vigoare săptămâna trecută și a venit ca un "pansament" pentru salariile diminuate, tot ca urmare a unor recente modificări fiscale, ale angajaților cu normă parțială și ale unora dintre cei scutiți de impozitul pe venit.
 
OUG nr. 3/2018 a stabilit, pe de o parte, ca pentru scutiții de impozit să suporte statul o parte din contribuția la sănătate (CASS) pe tot parcursul anului 2018, iar, pe de altă parte, ca salariații part time să plătească contribuțiile obligatorii la nivelul veniturilor obținute, iar diferența de contribuții până la nivelul salariului minim brut să fie suportată de angajator în numele lucrătorilor.
 
Această ordonanță a intrat în vigoare în luna februarie, cu efecte pentru veniturile din ianuarie, dar unele persoane din categoriile de mai sus și-au primit deja banii pentru luna trecută, în condițiile legale de la momentul respectiv. Altfel spus, fără aceste beneficii. Ar însemna asta o problemă pentru aceștia?
 
Am întrebat un specialist și ne-a explicat că nu ar trebui să fie. La nivelul fiecărui angajator unde au existat persoane care ar fi luat mai mulți bani ca urmare a aplicării OUG nr. 3/2018, e necesar să se facă modificări astfel încât să nu aibă nimic de pierdut.
 
"În cazul în care au fost efectuate plăți către salariați sau/și s-au depus declarațiile D112 conform reglementarilor în vigoare până la apariția OUG nr. 3/2018, se vor efectua corecțiile necesare pentru a se aplica această ordonanță de urgență începând cu obligaţiile declarative aferente lunii ianuarie 2018", a transmis Ioan Butariu, expert contabil.
 
În fine, pentru situația celor scutiți de impozitul pe venit, în OUG nr. 3/2018 scrie că vor fi adoptate curând norme suplimentare pentru aplicarea concretă a prevederilor nou intrate în vigoare.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
608

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2193

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...

IMPORTANT: Ce teste genetice sunt recomandate înainte de a rămâne însărcinată și în timpul sarcinii

Miercuri, 12 Iunie 2019
395

Când spunem set de analize uzuale pentru gravide, nu ne gândim automat și la testări genetice. Pe acestea le privim cumva cu teamă și ne dorim să nu ajungem să le vedem prescrise de ...