Ce se întâmplă cu angajații care au primit salarii nete mai mici pentru ianuarie?

Ce se întâmplă cu angajații care au primit salarii nete mai mici pentru ianuarie?
Angajați part-time care au primit deja banii pe luna ianuarie, până la intrarea în vigoare a ultimelor modificări fiscale pentru salariații part time, se află acum într-o situație mai puțin avantajoasă decât cei care n-au primit banii încă. Un expert contabil ne-a explicat însă că aceste dezavantaje se pot acoperi prin corecții la acest moment, chiar dacă s-au făcut declarările și plățile.
 
Ultima modificare făcută în legislația fiscală a intrat în vigoare săptămâna trecută și a venit ca un "pansament" pentru salariile diminuate, tot ca urmare a unor recente modificări fiscale, ale angajaților cu normă parțială și ale unora dintre cei scutiți de impozitul pe venit.
 
OUG nr. 3/2018 a stabilit, pe de o parte, ca pentru scutiții de impozit să suporte statul o parte din contribuția la sănătate (CASS) pe tot parcursul anului 2018, iar, pe de altă parte, ca salariații part time să plătească contribuțiile obligatorii la nivelul veniturilor obținute, iar diferența de contribuții până la nivelul salariului minim brut să fie suportată de angajator în numele lucrătorilor.
 
Această ordonanță a intrat în vigoare în luna februarie, cu efecte pentru veniturile din ianuarie, dar unele persoane din categoriile de mai sus și-au primit deja banii pentru luna trecută, în condițiile legale de la momentul respectiv. Altfel spus, fără aceste beneficii. Ar însemna asta o problemă pentru aceștia?
 
Am întrebat un specialist și ne-a explicat că nu ar trebui să fie. La nivelul fiecărui angajator unde au existat persoane care ar fi luat mai mulți bani ca urmare a aplicării OUG nr. 3/2018, e necesar să se facă modificări astfel încât să nu aibă nimic de pierdut.
 
"În cazul în care au fost efectuate plăți către salariați sau/și s-au depus declarațiile D112 conform reglementarilor în vigoare până la apariția OUG nr. 3/2018, se vor efectua corecțiile necesare pentru a se aplica această ordonanță de urgență începând cu obligaţiile declarative aferente lunii ianuarie 2018", a transmis Ioan Butariu, expert contabil.
 
În fine, pentru situația celor scutiți de impozitul pe venit, în OUG nr. 3/2018 scrie că vor fi adoptate curând norme suplimentare pentru aplicarea concretă a prevederilor nou intrate în vigoare.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Ministrul Sănătăţii anunţă al paisprezecelea deces din cauza gripei: "Suntem la un pas de epidemie"

Vineri, 18 Ianuarie 2019
213

Sorina Pintea a afirmat că al paisprezecelea deces cauzat de gripă s-a înregistrat, vineri, în cazul unui bărbat din Capitală."În acest moment, avem 14 oameni decedaţi ...

Apendicele, scutul imunității noastre. La ce pericole se expun persoanele care nu îl mai au

Vineri, 18 Ianuarie 2019
910

Contrar părerii unora, funcția apendicelui este foarte importantă pentru buna funcționare a corpului uman. El întărește și sprijină sistemul imunitar.Mulți ani, medicii l-au conside...

Realitatea TV își va suspenda azi emisia. CNA a refuzat să reanalizeze cazul

Joi, 17 Ianuarie 2019
623

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a mentinut, in sedinta de joi, sanctiunea de suspendare cu 10 minute a emisiei obisnuite a Realitatea TV, pentru modul in care postul de televiziune a relat...