Ce se întâmplă cu angajații care au primit salarii nete mai mici pentru ianuarie?

Ce se întâmplă cu angajații care au primit salarii nete mai mici pentru ianuarie?
Angajați part-time care au primit deja banii pe luna ianuarie, până la intrarea în vigoare a ultimelor modificări fiscale pentru salariații part time, se află acum într-o situație mai puțin avantajoasă decât cei care n-au primit banii încă. Un expert contabil ne-a explicat însă că aceste dezavantaje se pot acoperi prin corecții la acest moment, chiar dacă s-au făcut declarările și plățile.
 
Ultima modificare făcută în legislația fiscală a intrat în vigoare săptămâna trecută și a venit ca un "pansament" pentru salariile diminuate, tot ca urmare a unor recente modificări fiscale, ale angajaților cu normă parțială și ale unora dintre cei scutiți de impozitul pe venit.
 
OUG nr. 3/2018 a stabilit, pe de o parte, ca pentru scutiții de impozit să suporte statul o parte din contribuția la sănătate (CASS) pe tot parcursul anului 2018, iar, pe de altă parte, ca salariații part time să plătească contribuțiile obligatorii la nivelul veniturilor obținute, iar diferența de contribuții până la nivelul salariului minim brut să fie suportată de angajator în numele lucrătorilor.
 
Această ordonanță a intrat în vigoare în luna februarie, cu efecte pentru veniturile din ianuarie, dar unele persoane din categoriile de mai sus și-au primit deja banii pentru luna trecută, în condițiile legale de la momentul respectiv. Altfel spus, fără aceste beneficii. Ar însemna asta o problemă pentru aceștia?
 
Am întrebat un specialist și ne-a explicat că nu ar trebui să fie. La nivelul fiecărui angajator unde au existat persoane care ar fi luat mai mulți bani ca urmare a aplicării OUG nr. 3/2018, e necesar să se facă modificări astfel încât să nu aibă nimic de pierdut.
 
"În cazul în care au fost efectuate plăți către salariați sau/și s-au depus declarațiile D112 conform reglementarilor în vigoare până la apariția OUG nr. 3/2018, se vor efectua corecțiile necesare pentru a se aplica această ordonanță de urgență începând cu obligaţiile declarative aferente lunii ianuarie 2018", a transmis Ioan Butariu, expert contabil.
 
În fine, pentru situația celor scutiți de impozitul pe venit, în OUG nr. 3/2018 scrie că vor fi adoptate curând norme suplimentare pentru aplicarea concretă a prevederilor nou intrate în vigoare.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Adoptat ieri în Guvern: Tinerii fără venituri vor putea cere credit fără dobândă de până la 40.000 de lei

astăzi, 12:07
208

Tinerii români care nu au un loc de muncă stabil sau care sunt în perioada studiilor vor putea solicita credite fără dobândă de până la câteva zeci de mii de lei. M...

Iată cele mai sănătoase tipuri de carne recomandate de nutriționiști

Joi, 21 Iunie 2018
1000

Pentru cei care vor alternative la porc, carnea de pasăre e varianta cu beneficii maxime. Conţine proteine care repară ţesuturile corpului, vitamine şi acizi esenţiali. Totodată, are un conţin...

Teodor Meleșcanu: Suntem pregătiți să oferim asistență consulară femeii bănuite de spionaj în Rusia

Miercuri, 20 Iunie 2018
297

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că nu a primit o comunicare oficială privind reţinerea femeii acuzate de spionaj în Rusia, precizând că, în cazul în care v...