Ce profit aduce firmei un angajat roman pentru fiecare leu incasat la salariu

Ce profit aduce firmei un angajat roman pentru fiecare leu incasat la salariu

Romanii au muncit mai eficient in ultimul an si au adus mai multi bani firmei in care lucreaza, insa dezvoltarea pietei inseamna mai multe oportunitati, asa ca din ce in ce mai multi si-au schimbat jobul.

Indicatorul "rentabilitatea medie a capitalului uman", ce reflecta profitul generat de un angajat pentru fiecare leu incasat sub forma de salariu, a crescut cu 12,5% in ultimul an, potrivit unui studiu publicat miercuri de PwC Romania.

Studiul arata ca, in medie, la fiecare leu incasat sub forma de salariu, un angajat roman produce un profit de 1,44 lei angajatorului.

"Aceasta evolutie se datoreaza in principal cresterii profitabilitatii ca urmare a reducerii costurilor totale la nivel de companie", sustine PwC.

Totusi, exista diferente semnificative de la un sector economic la altul in ceea ce priveste eficienta angajatilor.

"Rata cea mai ridicata a rentabilitatii capitalului uman s-a inregistrat in sectorul bunurilor de larg consum, ca urmare a cresterii sustinute a consumului. Se observa, de asemenea, imbunatatirea rentabilitatii capitalului uman in sectorul bancar, semn ca masurile de eficientizare luate in ultimii ani, precum si controlul strict al costurilor isi arata roadele", a declarat liderul echipei de servicii de consultanta in resurse umane in cadrul PwC Romania, Horatiu Cocheci.

Studiul indica si o crestere a ratei de incetare a contractelor de munca, pana la 18,7% in 2016, fata de 14,1% in anul precedent, generata de cresterea numarului de demisii ale angajatilor, concomitent cu o stabilizare a concedierilor.

"Aceste fenomene reflecta o dinamica crescuta a pietei muncii si o accentuare a competitiei pentru atragerea angajatilor", mentioneaza PwC.

Cine isi schimba cel mai des locul de munca

Specialistii in resurse umane din Romania subliniaza ca unele sectoare se confrunta de mult timp cu o rata foarte mare a demisiilor. Astfel, in sectorul de retail, angajatii sunt predispusi sa isi schimbe locul de munca pentru diferente salariale mici.

Insa studiul arata ca numarul de demisii a crescut la toate categoriile de personal din Romania, cu exceptia personalului administrativ, iar cel mai mare avans s-a inregistrat in randul managerilor, de peste 40% fata de anul precedent - de la 6,6% la 9,5%.

Specialistii subliniaza ca, pe fondul crizei de forta calificata, companiile au majorat angajarile, iar costul recrutarii unui angajat a crescut in Romania cu 14%, de la 229 euro la 262 de euro.

Cele mai recente statistici oficiale arata ca numarul de someri a ajuns in octombrie la circa 522.000, aproape de nivelurile minime dupa criza, iar rata somajului a stagnat la 5,8%.

De asemenea, numarul de locuri de munca vacante din economia romaneasca, un indicator al deficitului de forta de munca la nivel national, a crescut in al treilea trimestru cu 16,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 62.900. SURSA

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Cât supravieţuieşte o firmă românească

Miercuri, 7 Decembrie 2016
576

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...