Cât a crescut costul forţei de muncă în 2017. Implicaţii, explicații

Costul orar al forţei de muncă s-a majorat deja pe acest an cu 18,20% brut în primul trimestru al lui 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016, potrivit datelor anunţate de INS. Majorarea este de 16,25% dacă se face ajustarea cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, scrie cursdeguvernare.ro.

Cât a crescut costul forţei de muncă în 2017. Implicaţii, explicații

Sectorul bugetar s-a poziţionat deja semnificativ peste media pe economie, cu sănătatea la un nivel de creştere mai mult decât dublu în raport cu media pe economie. De asemenea, se confirmă respectarea per ansamblu a unui principiu teoretic de creştere mai rapidă a salariilor în servicii faţă de producţie ( aşa numitul efect Balassa- Samuelson).

Problema este dacă aceste valori sunt în regulă şi dacă economia poate prelua acest adevărat şoc salarial fără a fi pierdute echilibrele economice stabilizate cu greu pe parcursul acestui deceniu. Asta chiar dacă piaţa forţei de muncă începe să fie tot mai clar afectată de lipsa forţei de muncă disponibile, după ani de plecări în Occident din lipsă de locuri de muncă.

Vestea proastă este că valori cu două cifre ale creşterilor salariale ( darămite de 18%) sunt extrem de rare într-o economie aşezată. Ponderea salariilor în costul produselor a dus deja, pe calea majorărilor salariale la un avans de 3,8% al preţurilor producţiei industriale care va trebui să se vadă undeva în curând, inclusiv la raft şi/sau în cursul de schimb.

Vestea nici proastă, nici bună este că exista anterior asaltului salarial o rezervă (pe cale de epuizare, dacă nu s-a epuizat deja) din nivelul relativ mic al părţii care revenea salariaţilor din rezultatul economic. De reţinut, însă, este o resursă epuizabilă rapid şi care nu va mai putea fi folosită în anii viitori.

Citiţi în continuare analiza pe cursdeguvernare.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...