Casele de marcat electronice vor oferi transparenţă cu privire la activitatea comercianţilor. „Până acum statul român a fost orb”

Marii contribuabili din România vor fi obligaţi să utilizeze de la 1 iunie 2018 case de marcat electronice, iar micii contribuabili de la 1 august anul acesta.

Casele de marcat electronice vor oferi transparenţă cu privire la activitatea comercianţilor. „Până acum statul român a fost orb”

Producă­torii şi distribuitorii de case de marcat şi im­primate fisca­le care activează pe plan local pregătesc lansarea echipamentelor conforme cu noile regle­mentări care urmează să intre în vigoare în mai puţin de trei săptămâni.

Concret, în prima fază, casele de marcat electronice vor înlocui rola jurnal cu un cip pe care toate bonurile şi tranzacţiile vor fi stocate în mod criptat şi care vor fi semnate digital, iar în a doua fază, ANAF va implementa o infrastructură informatică prin care va comunica cu fiecare casă de marcat activă.

„Prin această implementare se urmăreşte reducerea costrurilor, a birocraţiei şi mai ales a evaziunii fiscale. Până acum statul român a fost orb. Pe legislaţia veche nu exista o transparenţă a activităţii comercianţilor, însă acest lucru se va schimba odată cu introducerea caselor de marcat electronice“, a declarat  Velin Ganev, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Aparate de Marcat Electronice Fiscale din România (ADAMEF) şi director general adjunct al Danubius Exim (furnizor de case de marcat şi POS-uri), în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Ordonanţa privind casele de marcat electronice urmează să intre în vigoare de la 1 iunie pentru contribuabilii mari şi de la 1 august pentru micii contribuabili, în timp ce casele de marcat cu jurnal de hârtie nu vor mai fi acceptate.

„Statisticile au demonstrat că acestă măsură poate reduce semnificativ evaziunea fiscală. De exemplu, în Europa gradul de colectare privind TVA a crescut cu 45%, în timp ce în ţările din Africa acesta a fost de peste 400%“.

Sursa: Zf.ro 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Năstase, al doilea dosar penal într-o zi: Circula fără permis!

astăzi, 12:57
172

Ilie Năstase a ajuns, din nou, vineri, la Poliţie, după ce a fost luat de un echipaj, fiind oprit în trafic, la scurt timp după plecarea de la Spitalul Floreasca. Năstase conducea un scuter...

Săptămâna prevenirii criminalităţii, la o grădiniță din municipiul Botoșani

astăzi, 12:51
69

Poliţiştii rutieri au continuat activităţile preventive din cea de-a cincea zi a Săptămânii prevenirii criminalităţii, în încercarea de a contribui la dezvoltarea unui compor...

Botoșănean cercetat de polițiști pentru că a ascuns în casă bunuri despre care știa că sunt furate!

astăzi, 09:41
143

Poliţiştii botoşăneni au identificat doi bărbaţi, de 49, respectiv 44 de ani, bănuiţi de comiterea unei infracţiuni de furt. Din cercetări a reieşit faptul că în perioada aprili...